D’aquest sant es pot dir que va tocar tota la gamma d’activitats ministerials i en cadascuna d’elles va sobresortir. Popular entre els més populars, les seues miraculoses intervencions es recorden i es commemoren enriquides per la fantasia popular. No importa: sant Vicent Ferrer és un testimoni de fe el ressò del qual segueix vibrant. Patró del Regne de València, personifica una manera de sentir, expressar i anunciar la fe que no s’assembla a cap altra. Predicador innitable, polític eficient, professor d’altura i, sobretot, sant gegantí que preanunciava aquell nen que el 23 gener 1350 s’obria al món a la capital del Túria i que era batejat amb el nom, molt valencià de Vicent. Als disset anys ingressava al convent de Predicadors de València.
Ordenat sacerdot, es va dedicar a l’ensenyament, a la catedral valenciana. Per aquells anys es va donar un cisma en l’Església en què van sorgir diverses obediències dins de l’Església. Ell es va trobar dins de l’obediència del papa d’Avinyó. Com teòleg i canonista acompanya el cardenal Pere de Lluna a Avinyó, on aviat serà papa amb el nom de Benet XIII. Malalt, sana súbitament davant d’una visió sobrenatural i es dedica a predicar la paraula de Déu per totes les terres d’Europa. La tradició popular ens recorda que, amb el nostre propi idioma, era entès per tots.
Incomptables records d’intervencions prodigioses i de multitudinàries conversions delimiten aquells anys d’intensa activitat missionera. En 1411 intervé en el cèlebre Compromís de Casp per solucionar la successió dinàstica de la corona d’Aragó. Cinc anys després prenia la transcendental decisió religiosa i política de retirar al rei d’Aragó de l’obediència del papa d’Avinyó, facilitant la solució del gran cisma. En plena campanya de predicació per les terres de la Bretanya francesa el va sorprendre la mort en Vannes el 5 d’abril de 1419.
Va deixar escrits els seues sermons i diversos escrits d’espiritualitat, entre la vida espiritual, que va tindre una gran difusió.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!