Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 de març de 2013
0 comentaris

SANT VICENT 2013 DINS LA SETMANA DE PREGÀRIA UNIVERSAL PER LA UNITAT DELS CRISTIANS, Actes promoguts per l’Oratori de Sant Felip Neri, de València (crònica)

Us penge la crònica dels diferents actes promoguts per l’Oratori de Sant Felip Neri, de València. el passat mes de gener arran de la celebració de Sant Vicent, màrtir i de la Setmana de Pregària universal per la Unitat dels Cristians.

Centre Pare Tosca. Amics de l’Oratori Plaça de Sant Felip Neri, 11 baix 46021 València

L’autor del text, com de la fotografia que il.lustra l’apunt és el Centre Pare Tosca. Amics de l’Oratori, de València, a qui agraesc la deferència a l’hora d’enviar-me’n la crònica i alguna fotografia.

SANT VICENT 2013 DINS LA SETMANA DE PREGÀRIA UNIVERSAL PER LA UNITAT DELS CRISTIANS Actes promoguts per l’Oratori de Sant Felip Neri de València

I

Enguany la Ruta de Sant Vicent, peregrinació ecumènica als llocs vicentins de la ciutat de València, es va realitzar el dissabte 19 de gener. Este acte, que té lloc tot al llarg del matí, i l’ofici ecumènic vespertí “Lux in via”, s’organitzen conjuntament amb la IEF (Amistat Ecumènica Internacional) i han comptat, una vegada més, amb el suport de la Comissió Diocesana d’Ecumenisme i Relacions Interconfessionals i l’ACAT (Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura). A l’inici de la Ruta, en l’església parroquial del Salvador i Santa Mònica, va ser beneït el guió, dissenyat pel sr. Francesc Aracil, catedràtic de disseny a València. S’hi reproduïxen, per una cara, la imatge de sant Vicent torturat a l’eculi, tal com figura en la clau de volta de la presó de la plaça de l’Almoina, i per l’altra la nau de l’Església amb la creu i sobre les ones, emblema del moviment ecumènic. Les parts de la Passio corresponents a sant Vicent varen ser llegides per Mn. José Segura, diaca de l’Església de València, recentment ordenat. Les estacions foren presidides successivament per quatre preveres: Mn. Alexandre Alapont, el P. August Monzon, Mn. Honori Pasqual i Mn. Benjamín Peinado. En l’estació final, a la basílica sepulcral de Sant Vicent, van ser desplegades, al voltant de la pedra on figura la inscripció “En esta pedra estigué lligat sent Vicent màrtir” (1642), les banderes connectades amb el nostre patró: l’anomenada “de sant Jordi”, que representa la victòria de la creu de Jesús (el roig de la preciosíssima Sang sobre el blanc de la Resurrecció); la senyera reial, que Jaume I deixà com a ofrena votiva en esta mateixa basílica l’octubre de 1238; les de les quatre principals ciutats vicentines: Osca (naixença), Saragossa (diaconat), València (martiri) i Lisboa (trasllat de les seues relíquies); i el nou guió de la Ruta. Com és tradicional, el repartiment del pa beneït, signe d’alegria i de fraternitat, va cloure la peregrinació.

II

De vesprada se celebrà l’ofici ecumènic “Lux in via” al Convent de Santa Clara, de les germanes clarisses caputxines, per seté any consecutiu. La pregària va estar presidida per Mn. Fernando Mañó, President de la Comissió Diocesana d’Ecumenisme i Relacions Interconfessionals, conjuntament amb el Rvd. Juan María Tellería, de l’Església Evangèlica Espanyola (IEE), que va predicar l’homilia, i el P. Daniel Dumitru Daniel Toader (Patriarcat Ortodox de Romania), que cantà el Trisagi. Oficià com a diaca Mn. Francisco Valls (Pastoral Universitària de València). Al presbiteri se situaren pastors de diverses confessions: catòlica romana (Mn. Alexandre Alapont, P. Josep Buades SI, Mn. José Canet, Mn. Miguel Comes, P. August Monzon), reformada (Rvd. Gerson Amat) i evangèlica pentecostal (Rvd. Emmanuel Bush). Les lectures varen ser proclamades en valencià, i l’Evangeli en castellà, euskera i romanés. Després de l’homilia l’assemblea cantà l’himne de Martí Luter “Déu és l’auxili, un fort castell”, molt significatiu per a la Reforma protestant. Al seu moment prengueren la paraula Mn. Fernando Mañó, Dª Inmaculada González (Presidenta de la Regió Espanyola de la IEF, Madrid) i la Rvda. Mare Araceli Bescós, abadessa de Santa Clara, que varen exhortar els congregats a prosseguir el camí ecumènic amb coratge, humilitat i esperit de pau. L’acompanyament dels cants i els interludis musicals van estar a càrrec de la sra. Brigitte Perritaz (Església Cristiana Adventista del Seté Dia) i de membres del Moviment dels Focolars. Cal remarcar l’atmosfera d’oració i recolliment que va envoltar la celebració, en la qual participaren un centenar de fidels.

III

Dins dels actes organitzats pel Centre Ecumènic Interconfessional de València, el dia 21 de gener, vespra de sant Vicent, la pregària ecumènica, amb lectures i cants en valencià, castellà i eslau, se celebrà en la parròquia ortodoxa de Sant Jordi de València (Patriarcat de Moscou). El seu rector, P. Serguei Prosandèiev, va referir-se a l’insigne testimoni del megalomàrtir i al seu significat exemplar per a totes les Esglésies, tant d’Occident com d’Orient. La meditació de la Paraula estigué a càrrec del P. Josep Buades, SI. Era la primera vegada que en esta església tenia lloc una celebració amb participació d’ortodoxos, catòlics romans i reformats.

IV

Per cinquena vegada, hem celebrat l’Eucaristia el dia 22 de gener, festivitat de sant Vicent, diaca i màrtir, segons el ritu hispànic. La missa, oferida per la ciutat, té lloc a la Presó de Sant Vicent dita “del Pouet” o “del Pilar”, ubicada vora el carrer de la Mar, que és la capella municipal del patró. Fou presidida pel neoprevere Mn. Francesc Llorens, que l’any passat l’havia oficiada com a diaca. La concelebraren altres quatre preveres: Mn. Alexandre Alapont; el P. Víctor Barrallo, de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia (Barcelona) i Procurador de la Federació Hispànica de l’Oratori; Mn. Jordi Miquel; i el P. August Monzon. Va ser ministrada pel sr. Vicent España, President de la Confraria de la Presó de Sant Vicent Màrtir. Dirigí els cants el sr. Ricard Sarrió, autor de les melodies d’esta missa. Acabada la litúrgia, durant la veneració de les cadenes amb les quals hauria sigut lligat el sant en el pretori romà, pròxim a la capella-presó, es va cantar l’himne a sant Vicent “Amunt, atleta de Crist!”, de la lletra del qual és autor Mn. Joan Carles Alemany.

V

Per últim, el dia 24 de gener, diada de sant Francesc de Sales, va ser presentat a l’Aula Magna de la Universitat de València (C/ de la Nau), en el marc del “Fòrum de Debats”, el llibre col·lectiu “Soli Deo gloria. El llegat de Joan Calví (1509-1564) i la construcció de la modernitat” (Publicacions de la Universitat de València, 2012), amb una vintena de contribucions que tracten diversos temes, com ara el pensament social de Calví, la recepció de la Reforma a les nostres terres, el pensament teològic i filosòfic d’inspiració calvinista durant el s. XX o la vocació ecumènica de la tradició reformada. La presentación va consistir en una taula redona moderada per Joan Alfred Martínez i Seguí (Professor associat de Filosofia del Dret i Filosofia Política de la Universitat de València i un dels codirectors del llibre). Hi participaren Gerson Amat (pastor de la IEE i President del Centre Ecumènic Interconfessional de València), Vicente Botella OP (Vicedegà de la Facultat de Teologia “Sant Vicent Ferrer” de València), Cristina Garcia Pascual (Professora titular de Filosofia del Dret i Filosofia Política i Directora de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València), Francesc Hernàndez i Dobon (Professor titular de Sociologia i Antropologia Social i promotor de l’Associació “Amics de Joan Lluís Vives”) i Antonio Rivera (Professor titular de Filosofia de la Universidad Complutense de Madrid). Eixe mateix dia, al matí, començà la celebració de l’Eucaristia diària a l’Oratori de la Mare de Déu de la Llum i Sant Felip Neri (Pl. de Sant Felip Neri, 11, València), en valencià i castellà.

Laus Deo!

Soli Deo gloria!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.