Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

19 d'abril de 2013
0 comentaris

SANT TOMÀS, APÒSTOL I SANT FELIP NERI, VALÈNCIA (3)

L’església de l’actual parròquia de Sant Tomàs Apòstol i Sant Felip Neri té una majestuosa façana delineada pel pare Tomàs Vicent Tosca, formada de dos cossos de desigual amplada, separats per una gran cornisa amb un frontó en corba i a la part alta un gran frontó amb l’anagrama de la Mare de Déu, i la porta de l’església està adornada de dues columnes del mateix ordre.
 
La façana de maons encarnats, és d’ordre compost, ja que en els tres cossos
dels quals està format hi ha pilars d’estil dòric, jònic i corinti. Hi ha a més una
sèrie d’elements ornamentals amb un medalló que representa l’aparició de la
Mare de Déu a Sant Felip Neri, col · locat dalt de la mateixa porta. A la façana
principal hi ha una clàssica distribució d’imatgens segons l’estil barroc, obres de Joan Bautista Borja, Jaume Molins i Ignacio Vergara. La torre-campanar, de planta quadrada, conclosa en 1732, té 45 metres d’altura.
 
La planta de l’església té forma de creu llatina, amb una sola nau i tres trams, té sis capelles, tres a cada costat en la nau. La seua ordre d’arquitectura és grecoromana, la volta de mig punt, amb llunetes, i té en el creuer una artística cúpula, coberta amb teules blaves, té un diàmetre de 35’50 metres i una alçada de 47 metres. La seva longitud total és de 37 metres 30 centímetres i l’altitud del creuer 27 metres 30 centímetres; l’elevació fins a la cornisa és de 12 metres i 21 centímetres.
En l’altar major d’admirables proporcions es troba un retaule de fusta de color natural, amb la imatge del titular, Sant Tomàs Apòstol, al centre, flanquejat per les imatges de Sant Felip Neri i Sant Vicent Ferrer.
 
A l’esquerra del presbiteri es troba la Capella de la Comunió, de planta rectangular. Presideix l’altar major una imatge del Sagrat Cor de Jesús. En el temple es troben pintures d’Espinosa, Josep Vergara i Vicent López, així com taules gòtiques de l’escola de Joan de Joanes. A l’edifici contigu a l’església actualment es troben les dependències pastorals de la parròquia.

PD: Traducció del full ALELUYA, de l’Arquebisbat de València. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.