Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

19 d'abril de 2016
0 comentaris

Sant Sebastià de la Font de la Figuera

El pelegrí a Compostel.la visita l’última ermita del País Valencià abans d’ascendir cap a l’altiplà pel port d’Almansa. El lloc va ser aixecat per tal d’acollir els empestats i remodelat pel mestre d’obres Vicentius Ximenes en 1561. La Guerra de la Independència va iniciar el procés d’abandonament que va culminar a finals dels anys 60 amb un projecte per a la construcció del complex esportiu local, denunciat epistolarment i en el periòdic Las Provincias per Luis Garin: “Crec de veritat, i ho dic sense pal·liatius, que seria un autèntic error enderrocar l’ermita ” (16 d’agost de 1969, en Ermites i Paisatges de València, II, pg. 182).
Gràcies a Déu l’edifici va romandre en peu fins a l’arribada el 1999 del rector D. Lisardo Castelló, qui
el va trobar convertit en un magatzem amb els altars destruïts i les imatges de sant Isidre i Sant Antoni de Pàdua com a testimonis callats. La seua obstinació, l’ajuda del poble i de les institucions van portar la restauració del monument, rebent en 2005 la visita de la imatge pelegrina de la Mare de Déu de dels Desemparats, sent obert al culte amb motiu de l’Any Jubilar inaugurat a la parròquia el 24 de juliol de 2014.
La moderna cúpula de ferro i vidre qual far il·lumina a la nit al caminant alhora que presideix l’edifici rectangular i rectilini amb espadanya dotada de campana i creu, porta de fusta adornada pel retaule i làpida commemoratius de la visita. l’interior ampli i lluminós amb altars d’estil del segle divuit, decorats per murals del barroc popular, està presidit per la creu amb sudari i la Mare de Déu dels Dolors, als quals acompanyen entre altres les imatges dels sants Antoni, Sebastià i Isidre.
Lectura: Joan 19, 37


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.