Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

4 de desembre de 2014
0 comentaris

SANT ROC DE BURJASSOT

“En los silos existe una ermita, construida en el siglo XVII, y que el Beato Juan de Ribera dedicó a la VIrgen de la Cabeza, donde se conserva en el arco toral, … Dicha ermita està dedicada, además, a san Roque, en cuyo honor se celebran estrepitosas fiestas” Així descrivia el santuari en Josep Sanchis Sivera en el seu conegut Nomenclàtor.

I ens hi apropem, guiats per Luis Lluch B. Garín, que en setembre de 1963 hi entrà i com a bon cristià es va signar amb aigua beneïda, màxim després de llegir els versos escrits en rajoletes, al costat de la pica: “Con devoción reverente/ tomarás agua bendita/ que es mucho lo que da y quita/ con poder omnipotente./ Da al que se signa en la frente/ el remedio a sus males;/ quita las culpas veniales,/ fortalece el corazón,/ libra de la tentación / y auyenta los infernales”.

Però abans hem contemplat la façana neoclàssica amb remat barroc i espadanya ornamentada per boles de pedra i creu de ferro, escoltant el so de la campana l’epigrafia de la qual diu: “SAN ROQUE/ RECUERDO DE/ LOS CLAVARIOS DE SAN/ ROQUE AÑO 1944-1945/ SIENDO ARCIPRESTE D. DOMINGO SANCHO”. Compta l’interior de l’ermita amb volta de canó de tres trams, cúpula aplatada sobre el presbiteri i una altra menor amb llanterna i capulín que cobreix la capella lateral, cor als peus i altar major amb columnes estriades que sostenen un relleu que representa l’aparició de la Mare de Déu de la Cabeza a un pastoret. Acull l’edifici el panteó del Bisbe de Vic i Patriarca de les Índies Ociddentals, Francesc Muñoz Izquierdo (Burjassot 1868-1930)

Lectura: Psalm 42.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.