Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

30 de gener de 2013
0 comentaris

Sant Pau a Albocàsser, text del P. Josep Miquel Bausset, OSB, (http://www.elperiodicomediterraneo.com)

“L’investigador Pere-Enric Barreda, cronista d’Ares i de Benassal, recull en el seu llibre “Les Cartes de Població del Maestrat”, com “Albocàsser, a l’Alt Maestrat i castell de les Coves, té carta de població atorgada per Balasc d’Alagó a Joan Brusca amb 30 pobladors el 25 de gener de 1239”. És per això que en aquesta data, festa de la Conversió de Sant Pau, la capital de l’Alt Maestrat commemora el seu patró, en l’aniversari de la seua Carta Pobla.

A Albocàsser hi ha l’ermitori de Sant Pau, a tres quilòmetres de la vila, format per un cos central, amb l’ermita i l’hostatgeria, de finals de segle XVI i principis del XVII, amb dues ales laterals porxades, posteriors. El conjunt de l’ermitori ha estat declarat Monument Històric Artístic. Va ser el 1.568, quan el bisbe de Tortosa Martí de Còrdova, concedí al vicari d’Albocàsser poder celebrar la missa a l’ermita de Sant Pau.

Aquesta ermita és d’una sola nau rectangular, amb un cor superior. El 1.690, el pintor Vicent Gulló va decorar el seu interior.

Segons conta la tradició, el 1.562, l’Apòstol Pau, vestit de pelegrí, es va aparèixer a dos pastors coixos que estaven a prop d’unes aiguamolls. Sant Pau abocà l’aigua que portava en una carabasseta en el fangar dels aiguamolls i manà a aquells dos hòmens que entraren a les aigües fangoses. Quan eixiren de l’aigua, ja curats, no veieren Sant Pau, que havia desaparegut. Aquells dos hòmens anaren al poble per contar el doble miracle que havia produït l’Apòstol: la seua curació i la transformació de les aigües dels aiguamolls, des d’aquell dia, netes i transparents.

Són diversos els Goigs i els textos que narren aquesta tradició de l’aparició de l’Apostol i de la curació dels dos pastors coixos.    

Albocàsser fou elevat a la categoria de Vila, durant el domini d’Artal d’Alagó (1.275-1.293) i van ser els Reis Catòlics qui li concediren el títol de “Molt Lleial i Noble Vila”.

Cada 25 de gener, l’Església celebra la festa de la conversió de Sant Pau, un fariseu que primer va perseguir els cristians, com descriu els Fets dels Apòstols: “Saule es presentà al gran sacerdot i li demanà cartes dirigides a les sinagogues de Damasc per tal que, si en trobava alguns que foren del Camí, els poguera dur detinguts a Jerusalem” (Ac 9: 1.-2) Però de camí a Damasc, Saule en una visió escoltà la veu de Jesucrist, fet que va canviar la seua vida de dalt a baix (Ac 9:3ss) Així, de perseguidor es transformà en l’Apòstol dels pagans.

En Les Cartes de Població del Maestrat (publicat pel Centre d’Estudis del Maestrat) Pere-Enric Barreda transcriu la Carta Pobla que Balasc d’Alagó concedí a Albocàsser: “amb la present escriptura us donem per a poblar a vós, Joan de Brusca, una heretat nostra que és al terme de les Coves de Vinromà, la qual s’anomena Albocàsser, de manera que hi pobleu trenta pobladors i habitants junt a vós”. El text encara diu: “A més nós, Balasc d’Alagó, prometem i convenim en fe de Déu i lleialtat nostra que si vós, Joan de Brusca, i tots els pobladors i habitants sou fidels i lleials vassalls nostres i dels nostres successors, us custodiarem i mantindrem en els vostres bons furs, usos i costums, que atendrem i complirem”. Aquest text, recuperat per Per-Enric Barrera acaba així: “Dada a Morella el dia 25 de gener, per mà de Bartomeu, escrivà del senyor Balasc d’Alagó, per ordre del mateix”.

Que l’Apostol Sant Pau faça de la vila d’Albocàsser un poble ben viu, arrelat a la història i a les tradicions del passat i obert al futur.”

 Josep Miquel Bausset,                                                             
 Monjo de Montserrat

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.