Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

11 de març de 2009
0 comentaris

SANT OLEGUER i SANTA FRANCESCA ROMANA

SANT OLEGUER

Nasqué l’any 1060. Comença els seus estudis a l’Escola Episcopal de Barcelona, encara que el seu pare, gran favorit del Comte de Barcelona, Ramon Berenguer I, li havia proposat ser militar. Ell desitjava servir a l’Església com a sacerdot. Era molt aplicat, molt assidu a l’oració i molt devot de la santa missa. Prompte el feren canonge de la catedral de Barcelona. Allí destacà pels seus sermons: de totes bandes acudien a escoltar-lo. Poc després volgué lliuar-se més a les coses de Déu i passà a la comunitat de Sant Adrià, un convent de canonges regulars de Sant Agustí. En comprovar la seua virtut i discreció prompte el ferem Abat. En morir el bisbe de Barcelona volgueren nomenar-lo el seu successor, però Oleguer fugí i s’amagà. Sols acceptà el càrrec quan el Papa Pasqual II li ordenà expressamernt que acceptara la seu de Barcelona. Va ser un pastor sol.lícit del ramat que se li havia encomanat: predicava, imposava justícia, reedificava esglésies, repartia grans almoines… I quan fou a Roma per tal de prestar obediència al nou Papa Gelasi II, aquest el traslladà a la seu de Tarragona. I allí continuà sembrant el bé a cabassos. 

Assistí als concilis de Tolosa, Reims i al Lateranense I. Es relacionà amb sant Bernat i sant Bonaventura. Amb l’eloqüència dels seus arguments s’aconseguí l’excomunicació de l’antipapa Anaclet. També aconseguí establir la pau entre els prínceps cristians…

Els seus darrers anys tingué el consol de visitar a Terra Santa els indrets on s’havia desenvolupat la vida de Crist. I, finalment, veient molt propera l’hora de la seua mort, de què havia tingut una premonició, es desprengué dels seus béns materials, intensificà la vida de pietat, resà molt a la Mare de Déu i en pronunciar les mateixes paraules de Crist a la creu: “A les teues mans, Senyor, encomane el meu esperit”, lliurà l’ànima a Déu el 6 de març de 1137. 

SANTA FRANCESCA ROMANA


Nasqué l’any 1384 i morí el 1440.
Des de molt jove sobreisqué pels seus dons d’oració, per la seua confiança angèlica, i per la seua presència constant de les realitats escatològiques, més enllà de la mort.

Primer visqué en matrimoni: es casà molt jove i tingué tres fills. A pesar de veure la seua llar saquejada, el seu espòs ferit i un fill, quasi un xiquet, presoner, difongué la pau i atengué els malalts aliens, en mig d’una Roma sacsejada per la guerra i l’odi. El seu afany de  caritat es manifestà especialment a l’Hospital del Sant Esperit. Allí reparteix els seus béns entre els pobres, atén els malalts i desenvolupa una admirable activitat amb els necessitats, destacant, sobretot, per la seua humilitat i pacièncvia.

Déu la va provar fent-la experimentaer al seu propi cos llargues i greus malalties. Tanmateix no es pogué observar-hi cap acte d’impaciència. Manifestà la seua enteresa a la mort prematura dels fills a qui estimava tendrament. Per altra part observà que en les dones del seu temps  hi havia una ànsia de viure intensament la vida espiritual lliurant-se a Déu. Ho va veure tan clarament que no dubtà, l’any 1425, a fundar la Congregació de les Oblates de Maria, d’inspiració benedictina. Déu li va manifestar el seu grat quan el Papa Eugeni IV, en 1433, aprova l’esmentada Congregació. Però Santa Francesca vivia a sa casa, amb el seu marit. Sols en morir el seu espòs es retira ella a la casa primera de la seua fundació, on prompte és elegida com a Superiora General.

La seua vida queda com un exemple per a la dona en tots el seus estats.  

L’Església celebra la festivitat de Sant Oleguer el dia 6 de març i la de Santa Francesca Romana el 9 del mateix mes. Done les gràcies a M.G.F pel seu ajut en la redacció de l’apunt


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.