Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

7 de gener de 2020
0 comentaris

Sant Lluís d’Anjou (19 d’agost)

El segle XV és, sense cap classe de dubtes en la història de València el seu segle d’or, en aquesta època va experimentar una explosió demogràfica, arribant a ser una de les primeres ciutats del món de llavors. Com a fruit del seu privilegiat clima l’agricultura havia adquirit un considerable desenvolupament, mentre que la indústria i el comerç anaven tenint un gran increment. L’esplendor econòmic i social va afavorir el desenvolupament de la cultura. Van sorgir eximis literaris, poetes i filòsofs.

Va coincidir aquest esplendor econòmic i literari amb l’expansió política. El rei Alfons V el Magnànim va portar, entre els trofeus de guerra, de Marsella, el cos de sant Lluís d’Anjou, bisbe de Tolosa, que va donar a la Catedral de València el 12 d’abril de 1430. Qui era aquest sant, que a partir d’aquesta data
seria venerat a la Catedral i a qui el poble valencià va professar una gran devoció?

Va néixer sant Lluís a 1274 sent el seu pare Carles d’Anjou, rei de Nàpols, que en guerra amb el rei Pere d’Aragó, en caure presoner va ser alliberat, deixant a canvi,com a ostatges als seus dos fills
Lluís i Robert.

A l’acabar el conflicte del rei d’Aragó amb la casa d’Anjou de Sicília Lluís va ser alliberat, després de set anys de captivitat, tenia llavors 21 anys d’edat.

Desitjant ser franciscà va renunciar a la corona de Nàpols i al matrimoni amb la princesa Violant d’Aragó, però triat pel papa Bonifaci VIII, bisbe de Tolosa, va haver d’acceptar, després vestir l’hàbit i professar la regla. Va portar una vida d’austeritat, pobresa, humilitat i pietat. Va morir el 20 d’agost de 1297, quan segons alguns, es dirigia a Roma, on anava a presentar la renúncia del bisbat que se li havia confiat.

El seu exemple va produir una gran renovació cristiana a la societat d’aquells temps.
Va ser canonitzat pel papa Joan XXII en 1317. El bisbemAlfons de Borja, després papa
Calixt, va fomentar a Valènciamla devoció a aquest sant entre el poble fidel i li va dedicar
una capella en la mateixa Catedral. La diòcesi de València celebra la seva festa el 19 d’agost.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.