Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

4 d'octubre de 2012
0 comentaris

Sant Joan de l’Hospital (VALÈNCIA)

Després de la fundació de l’Antic Regne de València, després d’erigir l’Església Catedral, el rei Jaume I el Conqueridor va veure la conveniència de crear diverses parròquies per al millor servei dels fidels. Va començar purificant les mesquites existents i amb els seus corresponents cementiris es van convertir en temples cristians.

La primera parròquia fou la que dedicà l’arquebisbe de Tarragona, Pere d’Albalat, a Sant Jordi, que després se li va donar el títol del Salvador. Uns dies després l’arquebisbe de Narbona va consagrar la mesquita, que es trobava al costat del palau reial, a l’apòstol Sant Andreu. Poc després es va beneir l’església de Sant Esteve, protomàrtir, que en temps del Cid Campeador es va titular La Mare de Déu de les Virtuts.

 
Els Cavallers de l’orde militar de Sant Joan de l’Hospital van ser molt estimats pel rei Jaume I per l’ajuda que li van prestar en la fundació del Regne. El 26 de abril de 1238 els va donar la mesquita i les cases adjacents, on van construir una església i un hospital i una residència amb les habitacions necessàries per al Prior i quatre comensals. L’hospital va ser el primer que es va construir a València. Se li va donar a tot l’advocació de Sant Joan de l’Hospital.
 
En aquesta església es van fer diverses fundacions, arribant fins 37 capellanies. A les que es designava un prevere perquè oferís sufragis a la capella de Santa Maria, edificada en aquesta església. Es va construir una espaiosa església d’estil romànic que actualment existeix entre els dos patis actualment existents. Cinc anys després de la fundació del Regne ja eixia  processionalment el clergat d’aquesta església amb creu alçada, amb el privilegi de precedir a les altres parròquies de la ciutat.
 
En instituir el papa Joan XXII el 1317 l’orde militar de la Mare de Déu de Montesa, li va aplicar molts dels béns que posseïa l’orde militar de Sant Joan de Jerusalem i va obtenir llicència per clausurar el seu hospital.
 
Al segle XIX en desaparèixer els ordes religiosos va quedar aquesta església abandonada.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.