Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

20 d'octubre de 2012
0 comentaris

SANT JOAN DE L’HOSPITAL (i II)

El 1905 la parròquia que albergava l’església de Sant Joan de l’Hospital es va traslladar al eixample de la ciutat amb la creació de la parròquia de Sant Joan i Sant Vicent. Des d’aquesta darrera data l’edifici de Sant Joan de l’Hospital ha experimentat una gran transformació presentant actualment totalment renovat i amb un temple, instal · lacions i serveis totalment restaurats i en plena consonància amb les normes litúrgiques de l’Església.
 
Avui dia encara conserva bastant del seu primitiu romànic. Es pot apreciar en les seves portes laterals, formades per un arc de mig punt. La porta nord té a la part alta el primitiu escut de l’ordre de Sant Joan de Jerusalem. El temple és més antic que la “Porta romànica de la Catedral de València”. Són propis del romànic els contraforts que donen suport els murs i sostenen el pes de la volta, així com algunes petites porcions que es conserven a l’edifici.
 
A la capella del pati interior anomenat del rei Jaume I es troba el primer gòtic del País Valencià, d’estil cistercenc. Aquest estil és el que predomina en tota l’església, amb tot el seu esplendor es troba en les dues capelles del presbiteri.
 
Al segle XVIII es va revestir de guix amb estil neoclàssic, que va persistir fins a la restauració de 1967. D’aquella època és la capella de Santa Bàrbara, edificada segons el gust de l’època d’estil xurrigueresc, dedicada actualment a la Capella de la Comunió. Construïda el 1686 per l’arquitecte Juan Pérez Castiel. L’emperadriu de Nicea, Constança de Grècia va morir a València el 1307 i va ser enterrada a la primitiva capella de Santa Bàrbara.
 
La parròquia confiada al Comanador de l’orde militar de Sant Joan de l’Hospital no tenia més feligresos que aquells que vivien en les estances de les dependències de la mateixa església. El 1783 accedint a les peticions del Patriarca de les Índies es va cedir per parròquia castrense, fins que definitivament aquesta parròquia es va traslladar a l’església de la Capitania General, a l’antic convent de Sant Domènec.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.