Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

24 de juny de 2008
4 comentaris

SANT JOAN BAPTISTA, PATRÓ DELS PAÏSOS DE PARLA CATALANA

“Honorem el sol davall el seu nom. El precursor de Jesús va perdre el cap per la dansa dels set vels. Amb el seu nom s’anomenen els qui, essent algú, no són ningú. També en nom seu se celebra a tots els PPCC la nit més festiva i foguera de tot l’any: la nit dels solstici d’estiu” (Roger Costa i Solé)

Comencem afirmant que és més important la revetlla que el dia de sant Joan, pels elements populars que conté: coques, fogueres, petards… La nit més curta de l’any és celebrada per totes les cultures. I als Països de Parla Catalana, a més a més, és la més festiva de tot l’any: sols cal pensar en les falles dels Pirineus, les fogueres d’Alacant, les festes majors (la delas cavalls a Ciutadella, la dels castells a Vic, la festa al patró al meu poble, etc. El fet que la flama del Canigó s’escampe des del seu cim a la resta de les nostres terres i el fet de ser la (festa) més comuna a tots, han fet que aquesta diada siga reivindicada com a festa nacional dels PPCC.

És la nit dels solstici d’estiu, com ja ha dit Roger Costa, encara que tot el mñon sap que astronòmicament és dos dies abans. És el moment de collir herbes, que tenen virtuts màgiques en aquesta data.

Joan o Jan és un nom comú en la mitologia popular, té un estrany significat d’anonimat però amb personalitat pròpia. Designa éssers fantàstics sense nom vinculats als fenómens naturals: Joan de la neu, del vent… Jan o Joan és sinònim de bruixot, d’estranger o d’una altra cultura.

El que podem saber sobre sant Joan Baptista ho trobem als evangelis (sobretot el de sant Lluc) Naix sis mesos abans que Jesús. Els seus pares, sant Zacaries i santa Elisabet, eren considerats estèrils per la seua edat. Un àngel s’apareix a Zacaries i li anuncia un fill que faria història i li diu que el nom que ha de dur és Joan. Elisabet s’amaga i al sisé mes rep la visita de Maria perquè l’àngel que li havia anunciat que anava a ser mare, també li havia fet partícip de l’embaràs d’Elisabet.

Els primers anys de Joan van ser molt discrets. És quan té trenta anys que apareix vestit de pell de camell, fent vida d’anacoreta, predicant austeritat i batejant al riu Jordà la gent que l’anava a escoltar. I per això serà anomenat Baptista. I es troba amb Jesús que li demana el Baptisme. I a partir d’aqueixa ocasió es van veure en poquíssimes ocasions.

Joan també té els seus deixebles. Va seguir predicant i fou detingut per Herodes. A la presó, els seus deixebles, el mantenien al corrent dels progressos de Jesús. Romangué tancat a la fortalesa de Maqueront quan, per la festa d’anioversari d’Herodes, la seua filla Salomé va ballar pels convidats la dansa dels set vels. Quan va haver acabat, Herodes va dir a la xica que li demanara el que volguera i ella, després de preguntar-ho a Herodies, la seua mare, va demanar el cap de Joan el Baptista.

I finalment, com a dada curiosa, Sant Joan és el sant, juntament amb Jesús i Maria, que té més d’una data al calendari: aquesta per al naixement i el 29 d’agost com a Sant Joan Degollat o Degollaci. La importància que té es veu perquè se celebra més el naixement que la mort i que està situada en el calendari solar al solstici d’estiu.

PD: BON DIA DE SANT JOAN A TOTES I TOTS. I FELICITATS A AQUELLES I AQUELLS QUE EL TENEN PER TITULAR. He seguit el llibre de Roger Costa i Solé.

BENIMASOT, FAGECA I TOLLOS
04.11.2008 | 1.10
GERARD VERGÉS
26.09.2008 | 12.03
Canal9 o NOU? RES DE RES
06.11.2013 | 12.23

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. I patró de Terrateig també!! Un saludet d’un ex-alumne de l’Àusias de Gandia, m’agrada prou el teu bloc Àngel, per damunt de tot els articles d’opinió i he de dir que’l seguix semanalment. Avore si ens vegem a les festes de Benicolet

  2. Hola Àngel,

    En primer lloc felicitats pel bloc, que trobo molt aconseguit. T’escric només per fer-te notar que, si bé la informació que poses en el teu article sobre Sant Joan Baptista està tret d’El gran llibre dels sants –que vaig coescriure i coordinar jo, el text sobre aquest sant és de Jan Grau Martí. Ho pots comprovar al final del llibre, on venen indicats els diferents autors que van participar en l’edició.

    Salut i enhorabona pel teu web!

    Roger Costa S.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.