Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

25 d'abril de 2016
0 comentaris

Sant Feliu de Xàtiva

“El Camí del Cid divisa la ciutat de Saiti, Saetabis, Sativa o Xàtiva, ibera, romana, àrab i valenciana, amb presència cristiana des dels primers segles de la nostra fe, seu episcopal present en els Concilis de Toledo i comunitat mossàrab durant la dominació musulmana.
Tributària de D. Rodrigo Díaz de Vivar, “pujant aquella turó elevada que hi ha prop del castell vam veure des d’ella la més bella horta que mai en vila ni castell algun haguéssim vist “, anota la Crònica de Jaume I. I al mirador de Bellveret l’ànima del pelegrí és atrevasada per la bellesa dels camps de tarongers, la Serra Grossa, el Castell, la ciutat de les fonts i l’ermita dedicada al màrtir de Girona Sant Feliu.

Aquesta va ser declarada el 4 de desembre de 1930 “Monument del Tresor Artístic-Nacional “, havent estat manada construir pel Rei Conqueridor, després de la presa de la ciutat en 1244. L’atri situat a l’entrada lateral, està integrat per sis columnes de marbre procedents d’antigues edificacions romanes i l’austera portada romànica que introdueix l’orant a la nau rectangular i àmplia amb sostrada sostinguda per quatre majestuosos arcs apuntats.

A l’interior descobreix la pila romànica d’alabastre amb escenes de la Nativitat i l’Adoració dels Pastors; les pintures murals d’estil gòtic lineal dedicades entre d’altres a sant Nicolau de Bari, la Mare de Déu entronitzada i sant Cristòfol; i el retaule major del segle XV, obra del taller germans Cabanes (s.XV), integrat per vint-i-pintures sobre taula (1495-1505), a les quals es van afegir les imatges dels Sants Feliu de Girona (s.XIV) i Felix de Lió (s XVII).
Lectura: Proverbis 3,1-7


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.