Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

28 de març de 2014
0 comentaris

Sant Domènec a Petrés

Als peus de la muntanya de la Ponera , coronant el calvari beneït el 1878 i recentment restaurat , el pelegrí contempla l’ermita dedicada a Sant Domenec.

Hem de remuntar-nos fins 1721 , quan després d’ obrar un miracle atribuït al sant , Jaume Villalba va animar la construcció d’aquesta ermita , concloent quatre anys després . L’edifici de 13 metres de costat és d’una sola nau amb capelles laterals , volta de canó al seu interior i coberta a dues aigües ,  sustentada per contraforts . Compta més amb sagristia i casa de l’ermità . A la façana s’aixequen les estacions XII i XIV custodiant la porta sobre la qual es venera el davallament del Senyor i el titular en sengles retaules ceràmics i el nom del titular . Tota ella és rematada per l’espadanya amb la seva creu i petita campana dedicada a la Puríssima , fosa en 1979.

A l’interior segons Luis B. Lluch Garín s’albergava el 1964 oleografies i gravats de la Immaculada , Sagrada Família, Sagrat Cor , Sant Josep , el Nen Jesús i la Mare de Déu del Carme , presidint tot l’espai la imatge de Sant Domènec de Guzmán amb l’hàbit negre i blanc i el gos als seus peus . Es refereix l’autor al personatge local de qui li va parlar el rector , ” l’oncle Mingo ” , l’ermità , “qui feia de rellotger i llauner , baixava al poble , recollia el seu treball , l’hi pujava a l’ermita i al dia següent el lliurava ” . Però l’oncle Mingo era sobretot l’ànima de la festa de sant Domènec.  Aquest dia pujaven els veïns al lloc , ell feia les paelles i els servia aigua del pou , “bona i fresca ” .
 

Lectura : Mateu 11,25-30

En aquell temps, Jesús digué:
–T’enalteixo, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè has revelat als senzills tot això que has amagat als savis i entesos.  Sí, Pare, així t’ha plagut de fer-ho.
»El Pare ho ha posat tot a les meves mans. Ningú no coneix el Fill, fora del Pare, i ningú no coneix el Pare, fora del Fill i d’aquells a qui el Fill el vol revelar.
 »Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats, i jo us faré reposar. Accepteu el meu jou i feu-vos deixebles meus, que sóc benèvol i humil de cor, i trobareu el repòs,  perquè el meu jou és suau, i la meva càrrega, lleugera.

 

Oració : Pare. Voldria ser com la campana en els dies de festa , fosa al forn de l’Amor , buit de mi mateix , cantar les teves lloances . Ser un ressò de la veu dels
humils , de fe senzilla i essencial . Les últimes estacions del calvari em parlen  d’ells : van morir al seu egoisme per ressuscitar amb tu , en els temps de desolació trobar en Tu el seu consol i com Domènec la seva vida va ser una torxa de llum .

PD: La foto és de  

MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.