Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de febrer de 2008
3 comentaris

Sant Ciril i Sant Metodi, copatrons d’Europa

El 14 de febrer no és el dia dels enamorats (almenys per a valencians i valencianes). Sí serà sant Corte Inglés o què sé jo. Nosaltres, si ho volem celebrar, el dia 9 d’octubre (a part de la festa valenciana) celebrem sant Donís, patró "nostre" dels enamorats. I a més, el 14 de febrer sí podem celebrar els sants copatrons d’Europa: Sant Ciril, monjo i Sant Metodi, bisbe.
Sant Ciril i sant Metodi eren germans i nasqueren a Tesalònica, antiga ciutat de la Macedònia grega. Ciril nasqué l’any 827 i era el xicotet de set germans. Metodi, el més gran de tots ells, nasqué el 815. Ambdós cridaren l’atenció per la seua afecció als estudis i per la seua virtut.
Metodi, sent encara molt jove, va ser enviat com a governador de la província de Macedònia. Poc temps després, als dos germans els encomanaren la missió d’ensenyar la religió cristiana als eslaus i pacificar diverses regions de Moràvia. Els dos conjuntament traduiren la Bíblia i els textos litúrgics a la llengua eslava, escrits amb caràcters especials, que després s’anomenaren "cirílics" (d’ahí ve aquest significat). Amb açò aconseguiren que els fidels convertits entengueren amb claretat el que pregaven a la litúrgia. (Bé, ve a ser com el nostre "blaüra" però a l’inrevés).
Ambdós foren cridats a Roma pel Papa Adrià, qui els aprovà gustosament aquest nou mètode missioner. Aleshores Ciril professà la vida monàstica i morí allí, en braços del seu germà Metodi, el 14 de febrer de l’any 869, als seus 42 anys d’edat. Metodi, sacerdot ja, celebrava la missa en eslau. Després fou consagrat bisbe i marxà a Panònia, desenvolupant una infatigable tasca evangelitzadora. Els enevejosos el feren sofrir, però va comptar sempre amb el suport dels papes. Sent Arquebisbe de Moràvia treballà amb zel contra el cismàtic Foci. I el Dimarts Sant de l’any 885, a la ciutat de Wellehrad descansà per sempre.
Per tant aquest dia, si volem celebrar alguna cosa, celebrem que tenim uns sants copatrons d’Europa i deixem-nos de celebracions "imposades" d’altres cultures que no tenen res a veure amb la nostra.

Bon dia.

PD: Per redactar aquest apunt m’he ser del fullet ALELUYA i del text signat per M.G.F. I si voleu més informació ací la podeu trobar.

EM VOTES?
07.03.2008 | 8.00
Vaig a dir-te 4 coses
10.01.2011 | 7.31
EM TROBE A GANDIA
13.06.2008 | 12.20
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Ei, i no oblides el Sant Jordi, i l’amor cortés i tot allò que ha simbolitzat i simbolitza… per aquestes terres és més recordat que no Dionís, cosa puntual de l’Horta i ara escampada per voluntat política (amb poca reeixida, també cal dir-ho)

  2. Doncs el que és comsumista farà com el Pare Noël i els reis mags, celebrarà Sant Jordi, Sant Dionis o Sant Valentí.

    I el que no és consumista sempre tindrà una escusa. I a Sant Valentí diu que ho celebrà a Sant Dionis i a Sant Dionis dira que ho celebrà a Sant Jordi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.