Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

11 de juliol de 2022
0 comentaris

SANT BENET DE NÚRSIA, FUNDADOR DE L’ORDE DE SANT BENET I PATRÓ D’EUROPA

Benet de Núrsia (NúrsiaÚmbria480 – MontecassinoLaci547) fou un patrici romà cristià, fundador de monestirs i autor de la Regula, que va donar origen a l’orde benedictí. Considerat com a pare del monaquisme occidental, és venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia

Fresc al monestir de Subiaco, per Fra Angelico

De família vulgar de la regió romana de Núrsia, nasqué cap al 480 en aquesta ciutat umbra, fill d’Anici, capità general dels romans a la regió, i de Clàudia Abondantia Reguardati, noble. Quan la mare morí, Benet i la seva germana Escolàstica foren confiats a la dida Ciril·la. A dotze anys, Benet fou enviat a estudiar lletres i potser dret a Roma, però adonant-se de la vida libidinosa dels seus companys i, en general, de la mala vida a la ciutat, l’abandonà i decidí retirar-se a fer vida eremítica per lliurar-se a Déu.

A disset anys, amb Ciril·la, es retirà a la vall de l’Aniene, prop d’Affile. Després, sol, visqué en una cova de Subiaco (prop de Tívoli), al mont Taleo (avui la cova forma part del Monestir del Sacro Speco). Hi visqué tres anys, fins a la Pasqua del 500. Llavors acceptà de guiar altres monjos, ja que havia estat elegit abat de Vicovaro. Pel rigor de la disciplina que hi va imposar, i per enveges, alguns monjos intentaren emmetzinar-lo i Benet tornà al seu retir de Subiaco

Hi visqué durant trenta anys, predicant l’evangeli i, cada vegada més conegut a la comarca, acollint-hi els nombrosos deixebles que volien seguir-ne l’exemple. Per organitzar aquesta comunitat, creà tretze petits monestirs entorn de les ruïnes aprofitades de la vil·la imperial de Neró al costat del llac artificial que barrava l’Aniene. Cada comunitat tenia dotze monjos i un abat, tots sota la guia espiritual del mateix Benet. Tingué principalment dos deixebles, nobles romans, Maur i Plàcid que continuaren la seva tasca a Subiaco.

Entre 525 i 529, i després d’un nou intent, per part dels clergues de la zona, d’enverinament (amb un pa enverinat) i que els fossin enviades prostitutes per a temptar els monjos, Benet decidí de deixar Subiaco. Amb uns quants deixebles anà cap a Cassino, a mig camí entre Roma i Nàpols, on en un turó fundà un nou monestir, Montecassino l’any 529. Més endavant funda el monestir de Terracina i segurament un altre a Laterà.[1]

Montecassino i la Regula

 

  • Els deixebles anaren augmentant i per tal d’organitzar-los escriví, cap al 540, una regla, codi fonamental de vida monàstica, després seguit o imitat per bona part dels ordes monàstics occidentals. Partia dels precedents de Joan CassiàBasili el GranPacomi d’Egipte i Cesari d’Arle, a més de la Regula magistri anònima. Amb la regla organitzà la vida quotidiana, material i espiritual, dels membres de la comunitat.

Benet visqué a Montecassino la resta de la vida, ja tingut per una persona venerable i de vida

santa. El consultaven i el veneraven bisbes i abats del sud d’Itàlia per les seves grans qualitats. L’any 546 sembla que va rebre la visita del rei got Tòtila al qual reprengué durament pels estralls comesos a tot Itàlia.

Hi morí el 21 de març de 547, Dijous Sant, després de sis dies de febre, i quaranta dies després de la mort de la seva germana Escolàstica de Núrsia, amb la qual fou sebollit a Montecassino. Segons una llegenda pietosa, morí dret, sostingut per dos monjos, amb els braços aixecats i pregant, després d’haver combregat i beneint els seus monjos.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.