Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

4 de juny de 2013
0 comentaris

SANT BARTOMEU (3)

És probable que ja en temps dels visigots hi haguera a València una basílica dedicada al Sant Sepulcre de Jerusalem. A la mateixa es va vincular el sepulcre de Sant Vicent Màrtir, el record dels beats Joan de Perusa i Pere Saxoferrato, martiritzats pels musulmans a València el 28 d’agost de 1228, i on fou batejat sant Pere Pasqual. Amb la presa de possessió de la parròquia de Sant Bartomeu els canonges seglars del Sant Sepulcre, van aconseguir que se’ls reconeguera aquesta advocació. En deixar-la en 1458 va quedar com vestigi de la seua presència el títol i ús de la creu patriarcal que va conservar aquesta església per l’agregació de l’antiga capella del Sant Sepulcre a la basílica de Sant Joan del Laterà.
 
A l’edifici de l’actual Col · legiata de Sant Bartomeu, es va situar la capella del Sant Sepulcre als peus de la mateixa església, a la qual s’accedeix per un seudopórtico mitjançant cinc suports rectangulars.
 
Entre aquestes pilastres rectangulars que s’alcen a l’entrada de la capella del Sant Sepulcre i les que pretenen separar-la de la reduïda nau de la Capella de la Comunió sumen 120 records de ceràmica esgrafiats amb dibuixos litúrgics.
 
La capella del Sant Sepulcre, hereva del santuari que hi havia a la primitiva església parroquial, va ser consagrada el 8 d’abril de 1964. És un àmbit sagrat de planta rectangular. A la base de l’altar que presideix la capella hi ha una fornícula on es venera en un artístic reliquiari una xicoteta pedra del Sant Sepulcre de Jerusalem.

 Al frontis de la capella està pintat un gran fresc, obra del pintor valencià, Ricard Llorens Cifre. En la pintura mural, a més de Crist jacent, estan representats hui apòstols, la Mare de Déu, les santes dones, Josep d’Arimatea i Nicodem i dos legionaris romans. La pintura és molt correcta en la seua execució, tota respira un sentit didàctic i narratiu.

 
A la part esquerra de la nau central i separada d’aquesta per dues pilastres es troba la capella de la Comunió, de forma rectangular i eix paral · lel a la nau principal. A la part central presideix el Sagrario i sobre el mateix la imatge del Sagrat Cor de Jesús, obra de l’escultor Alfons Gavino. Al seu costat esquerre hi ha una escultura de la Immaculada.

PD: La imatge és de l’antiga Torre de Sant Bartomeu. L’apunt és traducció del full ALELUYA, per a quan una versió en la nostra llengua, senyor arquebisbe? 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.