Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

24 d'octubre de 2012
0 comentaris

Sant Antoni Maria Claret i la nostra llengua

Crec que en algun apunt ja he explicat que vaig cursar els tres primers cursos del batxillerat elemental al Col.legi Claret, de Xàtiva (abans de ser Seminari Menor de l’Arquebisbat de València), aleshores un centre religiós regit pels claretians (o el que és el mateix, els Fills del Cor de Maria -CMF-).

Avui l’Església celebra la festivitat del fundador de l’orde, un sant català, anomenat Antoni Maria Claret i Clarà. Moria a l’Abadia de Fontfreda el dia 24 d’octubre del 1870, avui fa 142 anys. 

Si el duc al bloc avui, és per la sua festa, i pel bon record que guarde de l’estada entre els claretians aquells ja llunyans anys. I sobretot per aquest motiu… encara recorde aquella frase seua (no recorde si me la digué algun frare claretià o la vaig llegir en algun text sobre el P. Claret -així era com li agradava ser anomenat-): “si ens podem condemnar en “català”, també podem pregar a Déu en “la mateixa llengua”. I és que, encara que en faré cinc cèntims un dia d’aquests, concretament a l’Arquebisbat de València, i no en parlem de les diòcesis d’Alacant o Sogorb-Castelló, és més fàcil que un capellà d’aquestes diòcesis celebre una Eucaristia en alemany, francés o italià -per esmentar tres llengües d’Europa- que en valencià. I ho dic per “haver-ho patit”. Però açò ja ho deixe per a un altre apunt.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.