Fernando de Bullón i Talavera de Acevedo nasqué a Lisboa cap a 1195. Ben jove entrà com a religiós en els Canonges Regulars de Sant Agustí del monestir de Sant Vicent als afores de Lisboa, d’on dos anys després passà al de la Santa Creu de Coimbra, dedicant-se a l’estudi de les Sagrades Lletres. És en aquesta època on probablement va rebre l’orde sacerdotal.
Les despulles de cinc germans menors de Sant Francesc que havien sofert el martiri al Marroc, duts al monestir on habitava el sant, l’inflamà el desig d’obtenir el martiri en terres del Marroc. El 1220, als 26 anys, demana ingressar a l’ermitori de Sant Antoni de les Oliveres en què habitaven els germans menors. En fer-ho canvia el seu nom de bateig pel d’Antoni, que és com és conegut en la posteritat. Ben prompte embarcà cap al Marroc, que una vegada allí una forta malaltia l’obligà a tornar a la seua pàtria, però es desencadenà en la travessia una forta tempesta que va espitjar la nau en què anava a les terres de Sicília. Li va donar ocasió de prendre part en el capítol general de l’orde celebrat a Porciúncula d’Assís per la Pentecosta de 1221. Alli va conéixer sant Francesc.
Fou destinat a l’ermitori de Monte Paulo, a la Romanya, on es va dedicar a l’oració i als treballs humils de la comunitat. Descoberta prodigiosament la seua singular virtut i saviesa se’l destinà a la predicació. Fou nomenat Lector de Teologia a l’Estudi de Bolonya, després de Tolosa i Montpeller. Va exercir el seu apostolat, amb fruit extraordinari. Fou provincial al nord d’Itàlia i al sud de França. En la quaresma de 1231 manifestà en la seua predicació preocupacions socials. Esgotat en les seues forces, quan s’adreçava a Pàdua morí a Arcella, no prop de la mateixa ciutat de Pàdua. Era el 13 de juny de 1231. El papa Gregori IX el canonitzava a Espoleto el 30 de maig de 1232, festa de Pentecosta. Pocs sants han gaudit de la popularitat de Sant Antoni, les boniques llegendes teixides en torn a la seua figura en donen testimoni. El papa Pius XII el va declarar el 16 de gener de 1946 doctor de l’Església Universal.
PD: Text ttraduït del full ALELUYA.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!