Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

11 de juliol de 2019
0 comentaris

Sant Àlvar de Còrdova (19 de febrer)

Les primeres dades sobre la vida de sant Àlvar de Còrdova és la seua promoció al Magisteri en Teologia el 21 de desembre de 1416 que li va concedir Benet XIII, el papa Lluna, a la seua residència de Peníscola. Consta que aviat va deixar la seua càtedra de Teologia per dedicar-se a la reforma de l’Església, seguint l’exemple de Sant Domènec de Guzmán, a l’ordre que pertanyia com a religiós.

Àlvar va triar l’assolellada faldilla de la Serra Bruna per la fundació del primer convent reformat, amb uns 6 o 7 quilòmetres de distància de Còrdova. Les feines de la construcció es van iniciar ràpidament. I pel que fa es va poder, es va començar la vida segons el nou estil, que no era altre que el de l’estricta, joiosa i voluntària observança. Sant Àlvar per això va reclutar un nombre suficient de voluntaris per reinstaurar la vida dominicana en totes les seues línies bàsiques, tant en les essencials com en les dinàmiques.

El convent es trobava en un paratge que s’anomenà Escalaceli. La vida de la comunitat s’anava a caracteritzar per l’oració i l’estudi. L’estudi és un mitjà per a la predicació. I sant Àlvar no va renunciar ni a una cosa ni a l’altra. I ell i els seus seguidors reformats van estar oberts voluntàriament al ministeri de la predicació des de la primera hora.

Els trets de l’espiritualitat de sant Àlvar es caracteritza, efectivament, per l’amor a Crist Crucificat. Aquest amor entranyable explica dues trets complementaris: la seua preferència pels pobres i les penitències. Una mística, doncs, cristocèntrica, caritativa i penitent.

La manifestació més profunda i més pràctica del cristocentrisme de sant Àlvar ho ofereix el seu “Via-Crucis”, projectat al seguiment i imitació de Crist. La vida heroica de sant Àlvar va merèixer el reconeixement molt prompte del poble de Déu que detecta perfectament la presència de les virtuts dels grans fills de l’Església. I aquest va ser el cas de fra Àlvar que ben aviat va començar a invocar-lo com a sant.

PD: Aquest text, com la resta dels dedicats a sants o beats, és una traducció del full ALELUYA.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.