Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

17 de desembre de 2011
0 comentaris

RIOLA (Ribera Baixa)

     Situat en la comarca de la Ribera Baixa, en el marge dret del riu Xúquer. El terme és una plana, travessada pel sector septentrional pel riu Xúquer les aigües del qual serveixen per tal de regar les terres de la seua horta. La superfície del terreny conreat assoleix el 88% del terme, la resta l’ocupa l’edificació del poble. La terra conreada està dedicada als cítrics, dacsa i hortalisses, i en menor proporció a l’arròs. La rendibilitat de la terra en la Ribera ocasionà un gran increment demogràfic, però la crisi operada aquesta últims anys, especialment dels cítrics, ha motivat un estancament de la població. Actualment té uns 1.700 h. La paròquia tè per titular Santa Maria la Major i pertany a l’Arxiprestat dels Sants Abdó i Senén.

     Per primera vegada s’anomena en el Llibre del Repartiment. Però problablement es va denominar amb anterioritat Ariola, que pel temps passà a anomenar-se Giola. En temps de la fundació del Regne de València era una alqueria musulmana, que el 3 de juny de 1238, es va concedir a Pere Roig, majordom de la reina, amb l’obligació de tenir custódia del castell de Corbera . Junntament amb Fortaleny, Polinyà i Corbera mateix formaren la Baronia de la Vila i Honor de Corbera. Petanyé a la jurisdicció dels ducs de Gandia durant gran part del segle XVI, després entrà formar part del patrimoni reial, i aleshores obtingué vot a les Corts. Unit el poble de Riola al municipi de Corbera persistí fins 1.836, en què segregat, es va constituir en municipi indepedent. Amb freqüència ha sofert les conseqüències de les inundacions del riu Xúquer pel desbordament de les seues aigües, afectamt seriosament els interessos del poble mateix.

     Fou rectoria de moriscos, d’on depengué Polinyà del Xúquer, que amb anterioritat havia estat unit a Corbera, i aconseguí  la separació de Riola el 1621. L’actual temple parroquial es va construir el 1735, és d’estil neoclàssic, al qual se li han afegit elements barrocs. Posseeix dos llençs dels Apòstols, Sant Pere i Sant Pau, atribuïts a Francesc Ribalta. Quan la desamortització dels béns eclesiàstics de 1835 del monestir dels jerònims de la Murta, a Alzira, rebé l’orgue de l’esmentat convent. Les imatges dels Sants de la Pedra, Abdó i Senén, als quals es professa gran devoció, es veneren en un artístic altar.

DILLUNS, 18 DE FEBRER
18.02.2008 | 7.53
Alberto Moncada
30.08.2007 | 12.55
La vida segueix… i ja “quasi” són Falles
12.03.2007 | 12.18
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.