Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

1 de desembre de 2011
0 comentaris

RAFELBUNYOL

     Municipi situat en la comarca de l’Horta Sud, al peu de la serra Calderona. La superfície del seu terme és totalment plana, que amb un desnivell d’uns 80 metres va descendint paulatinament, des dels vessants de la serra Calderona fins el mar Mediterrani mateix. Destaca com a accident geogràfic el barranc d’aigües temporals anomenat Cabes Bort,. Gràcies a les aigües de la sèquia de Montcada i a alguns pous s’ha transformat la terrra de secà per la de regadiu, on actualment es conreen c´trics i fruiters. Anterioment foren famoses les seues vinyes durant els segles XVII i XVIII. El total del terreny conreat és el 88% del total del terme, en la resta es troba l’edificació del poble i el polígon industrial que recentment s’ha construït, amb la implantació de moltes indústries, que ha estat causa d’un gran increment de població amb els immigrants que d’altres parts han afluït davant l’oferta de treball que se’ls ha ofert. A mitjan segle XVIII amb prou feines la població de Rafelbunyol tenia dos-cents habitants. Actualment té prop de 6.000 h. La seua parròquia està dedicada a Sant Antoni Abat i pertany a l’Arxiprestat de “Santa Maria del Puig”.

     S’hi han trobat vestigis arqueològics d’haver estat habitat el terme en el Bronze Valencià; en el pujol conegit pel Germanell s’han trobat restes d’un poblat que degué existir en la primera meitat del segon mil.lenni abans del cristianisme; de l’època de la Roma imperial s’hi han localitzat una vila rústica en la qual s’han trobat vestigis d’aqüeductes d’aquella època en distints punts del terme. En temps dels musulmans era una alqueria l’amo de la qual -Bunyol- la va anomenar Rafel Bunyol. En un principi pertanyé a la Corona. El 25 de maig de 1465 fou venuda a Jaume de Dartés. El 1609 n’era propietari Antoni Bellvís i per últim ho fou el marqués de Bèlgida, fins l’abolició dels senyorius el 1814 amb les corts de Cadis.

     Rafelbunyol fou erigida en rectoria de moriscos el 1534. El seu temple parroquial ha sofert diverses tranformacions a través d’aquests segles. N’és la  patrona la Mare de Déu del Miracle, a qui se li celebren les festes patronals, juntament amb els Sants de la Pedra, el mes de setembre.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.