Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

23 d'octubre de 2009
0 comentaris

QUATRETONDETA

Municipi situat a la Vall de Seta. La superfície del terme és muntanyosa. Pel nord penetren els contraforts de la serra d’Almudaina i en ser aquesta accidentada per la Serrella, que té en aquest terme la seua més gran alçària en els 1.358 metres, coberta de pedra i de les imponents agulles numulítiques, anomenades Els Frares; pel nord les alçàries arriben als 700 metres, mentre que pel sud assoleixen els 1.400. Els alts cims de les muntanyes solen estar cobertes de neu durant els mesos d’hivern. El riu Seta, afluent del Penàguila, formant meandres, travessa el terme d’oest a est, al qual desenboquen els barranc del Cirer, dels Moros, del Fondo, de les Figueretes, del Racó, del Corral i del Salt. La superfície conreada ocypa el 30%, la no conreada el 55%, i la improductiva el 6%. Predominen els conreus de secà: cereals i oliveres. Les aigües per al regadiu procedeixen de les fonts de la Vinyeta, l’Espinal, el Roig o la Penya. Té una fàbrica d’alcohols i molins olivers i fariners. El poble està al martge del riu Seta, en la falda del mont de la Serrella, una carretera comarcal l’uneix amb Gorga. En la darrera meitat del segle XX la població ha descendit notablement, actualment té uns 150 habitants. La seua parròquia té per titular Santa Anna i pertany a l’Arxiprestat de la Serrella.

 

Pertanyé al senyoriu de la família dels Cardona, marquesos de Guadalest i els Palafox, marquesos d’Ariza. També pertanyé a l’almirant Roger de Llúria. Pel que fa a l’eclesiàstic, en un principi pertanyé a la parròquia del Castell de la Vall de Seta, que atenia diversos indrets que tenien en la seua totalitat 200 cases de moriscos. L’Arquebisbe Sant Joan de Ribera veent les dificultats que tenien els seus moradors per tal d’acomplir amb el precepte dominical, per la llarga distància que les separava de la parròquia matriu, en 1574, la suprimí i erigí tres noves parròquies. Quatretondeta, amb 22 cases de cristians nous, fou annexionada a Balones, de la qual aconseguí la independència en 1786. Celebra festes a Santa Anna, Sant Gregori i Sant Antoni Abat el darrer diumenge d’agost.

 

És digne de destacar el gran nombre d’agulles i monolits rocosos, anomenats Els Frares, que en el vessant nort de la Serrella, i a uns quilòmetres del poble de Quatretondeta s’alcen entre 900 i 1.000 metres d’alçària. Aquestes agulles es troben agrupades en uns 1.200 metres d’extensió, amb una amplària mitjana d’uns 300 metres. Té formes agudes i verticals, conferint a la zona un peculiar atractiu paisatgístic per a excursionistes i esportiu per a escaladors. Quasi totes les agulles han estat escalades, les dificultats tècniques de les quals estan en la verticalitat de les parets i en el mal estat de la roca, descomposta en les parts més altes, cosa que dificulta l’escalada.
 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.