Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

30 d'octubre de 2011
0 comentaris

Quan els somnis esdevenen realitat

     El gran escriptor del segle XVII Calderón de la Barca té una obra titulada “La vida es sueño”, i en una part de la seua obra afirma un poquet frustrat: “els somnis somnis són”. Es va equivocar l’escriptor, perquè, alguna vegada o moltes vegades, aquests somnis esdevenen realitat.

     Qui no ha somiat alguna vegada en la vida? Somies que et toca la loteria, que pots aconseguir aquella plaça que et facilite seguretat en la vida o un major nivell econòmic o social; somies a aprovar aquelles oposicions a què et presentes, a aconseguir aquella parella ideal, a superar aquella malaltia o fracàs, a ser feliç, etc.

     Es pot somiar dormit o despert, conscient o inconscient; es pot somiar en coses fútils o d’importància; somnis que poden canviar de rumb la teua vida, somnis que humanitzen o que destrueixen.

     Un dia fa 47 anys un home negre nord-americà anomenat Martin Luther King tingué un bonic somni que s’ha convertit en realitat el 4 de novembre del 2008 a Nord-amèrica. Així s’expressava en seu somni encara que poca gent el va creure, com passa amb els somnis.

     “He tingut un somni!… els fils dels antics esclaus i els fills dels antics amos dels esclaus es poden seure tots plegatsjunts a la taula de la germanor…; en què el calor de la injustícia i de l’opressió es convertirà en un oasi de lllibertat i justícia. Somie que els meus quatre fills viuran un dia en un país en què no seran jutjats pel color de la seua pell, sinó pels trets de la seua personalitat”.

     Tot el món es va despertat el 5 de novembre del 2008 sabent que el pròxim president del major imperi del món és un home de raça negra, un africà descendent de Kenya, i que la seua muller, els seus fills, també negres, s’asseuran no solament en els mateixos bancs de l’escola sinó en els mateixos sofàs de la Casa Blanca i correran pels amplis passadissos d’aquesta gran casa.

     El somni, no cal dir-ho, s’ha fet realitat. La nit del triomf de Barack Obama deia aquest: “El canvi ha arribat a Amèrica. La nostra força no procedeix del poder de les armes, ni de la magnitud de les nostres riqueses, sinó del poder dels nostres ideals: la democràcia, la llibertat, l’oportunitat i l’esperança ferma“. Acabava dient: “és difícil, costarà temps, però SÍ PODEM”.

     Un imperi, com altres imperis de la història, està caient i comença una nova societat. El canvi ha d’arribar a crear un món sense tanques, on els DRETS HUMANS i CIVILS s’estenguen per tot el món, també per l’Àfrica, l’Àsia on desaparesca el poder de les armes i les fàbriques d’armament construesquen instruments de desenvolupament econòmic i social, com ja ho demanava fa 2.703 anys el profeta Isaïes, on desaparega la fam en el món, on tots disposem d’un treball digne per tal de mantenir les nostres famílies, on la CORRUPCIÓ no torne a dur-nos al cataclisme de noves crisis financeres, on la solidaritat no es quede en mers documents i bones voluntats sinó que es facen realitat els objectius del Mil.lenni i tots puguen aportar l’1% del seu PIB per tal d’avançar els terminis a exterminar la pobresa i la fam del món, on no impere el lucre i l’explotació.

     Si alçara el cap de nou Luther King tornaria a cridar “SÍ PODEM!”. “El Regne de Déu ha començat. No ho veieu?”, deia el profeta de Natzaret fa uns 2000 anys a aquelles bones persones. Nosaltres som els notaris que els somnis es vagen fent realitat. Cal seguir cridant, exigint, manifestant-nos, encara que moltes vegades siguen veus en el desert, per tal que no baixem els braços i seguir somiant en la gran utopia, com deia el cant de J.A. Labordeta: “Habrá un día en que todos al levantar la vista veremos una tierra que ponga libertad…“.

     Sé que la realitat no ajuda massa a ser optimistes, però estic convençut que, si volem, PODEM. Bon dia.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.