Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

19 d'octubre de 2012
0 comentaris

Pressió fiscal a Benicolet (la Vall d’Albaida)

     El passat 7 d’octubre el diari Levante-EMV ens il.lustrava amb la relació de la pressió fiscal en euros per habitant als 542 municipis del País Valencià (La GV -i el Consell- em descomptarà part del sou per haver fet servir aquesta denominació?). I ací us deixe la que consta sobre Benicolet, el meu poble.

INGRESSOS: 318,1
IMPOSTOS DIRECTES: 188,2
IMPOSTOS INDIRECTES: 4,7
TAXES: 125,2
HABITANTS: 639

Aquesta és la dada de l’exercici 2012 actualitzada a 2 d’octubre d’enguany.

Comparem aquesta càrrega tributària segons la població dels municipis valencians.

INGRESSOS (en pobles de menys de 1.000h): 483,0… i la mitjana autonòmica és de 540,5
IMPOSTOS DIRECTES: 16,0 (en pobles de menys de 1.000h): 20,0 és la mitjana autonòmica.
IMPOSTOS INDIRECTES: 278,2 (en pobles de menys de 1.000h): 381,9 és la mitjana autonòmica.
TAXES: 188,8 (en pobles de menys de 1.000h): 138,5 és la mitjana autonòmica.
 
Conclusions:

1. Pel que fa a ingressos, estem per davall de la mitjana autonòmica i del que correspon al grup de municipis de menys de 1.000h. Alguna cosa passa. Paguen totes i tots els benicoletans igualment, segons el que els correspon, vull dir?

2. Pel que fa als impostos directes, estem per damunt -i molt- de les mitjanes autonòmiques i dels pobles de menys de 1.000h. Els que paguem, paguem més del que toca?

3. Pel que fa als impostos indirectes, estem molt per davall de les mitjanes. Açò encara és més greu. Potser que no facen tot el que cal per tal que cada benicoletà paguem segons el que ens correspon? No ho sé. M’agradaria saber-ho de veritat.

4. Pel que fa a les taxes, seguim per davall de les mitjanes autonòmiques. Aleshores alguna cosa no està clara del tot. Caldria explicar-ho. NO SOLAMENT APLICAR-HO I JA ESTÀ!!!!

PD: Per si algú es perd entre impostos directes i indirectes, copie aquest fragment de la Viquipèdia:

 

Impostos directes i indirectes

Els impostos directes són aquells que es recapten dels contribuents en funció de llurs rendes o de llurs béns. Els impostos indirectes es recapten d’una altra persona o intermediari i no pas del contribuent responsable de pagar-los. Per exemple, a Espanya, l’Impost sobre el valor afegit o IVA s’inclou en el preu de venda d’un bé o servei. El venedor rep l’impost en representació de l’Estat al qual l’hi ha de donar. Si el venedor compra altres béns o serveis i en paga l’IVA, dedueix la quantitat ja pagada de la que ha de donar a l’Estat.

Existeixen diferents concepcions per classificar els impostos directes i indirectes. D’elles, les més usuals són:

  1. Aquella que indica que són directes els impostos que s’apliquen sobre la renda i el patrimoni, i són indirectes aquells que graven el consum.
  2. Aquella que indica que són directes els impostos en els quals el contribuent de iure (aquell que la llei designa com a responsable de l’ingrés del tribut al fisc), és el mateix que el contribuent de facto (qui suporta la càrrega impositiva), al temps que considera indirectes a aquells impostos que presenten una translació de la càrrega impositiva del contribuent de iure al contribuent de facto. Si bé aquesta translació es pot presentar en diferents sentits (cap endavant si es la trasllada als clients; enrere, si es la trasllada als factors de la producció; lateral, si es la trasllada a altres empreses), s’ha de considerar, als fins d’aquesta concepció d’impost indirecte, només la translació cap endavant. Aquesta posició és àmpliament estesa, però presenta també aspectes molt discutits, en el sentit que és molt difícil determinar qui suporta veritablement la càrrega tributària i en quina mesura. No obstant això, aquesta definició suscita els més interessants discussions sobre els efectes econòmics dels impostos.

Dins dels impostos directes es poden trobar dos tipus:

  • Taxes de producte: aquells que s’apliquen sobre rendes, productes o elements patrimonials, i el gravamen depèn de les característiques d’aquests béns i no del titular dels mateixos.
  • Impostos personals: aquells que s’apliquen sobre rendes o patrimonis pertanyents a persones físiques o jurídiques, i el gravamen està graduat en funció de la capacitat de pagament de les mateixes.

Els impostos directes graven las rendes i el patrimoni, si són progressius, graven més les rendes més altes, però els impostos indirectes graven el consum, a vegades, es consideren regressius.

Els impostos directes més usuals en els diferents sistemes tributaris són l’impost sobre la renda o els guanys de persones físiques i societats, els impostos al Patrimoni, Drets d’Exportació, imposat a la transferència de béns a títol gratuït. Com impostos indirectes típics, l’IVA, els impostos als consums específics (anomenats impostos interns en molts països), l’impost de mercaderies indirecte i els drets d’importació.

Relax i gaudim de l?espectacle
08.10.2006 | 10.07
A Sense categoria
14 novembre del 2012
14.11.2012 | 5.33

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.