Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

19 de febrer de 2021
0 comentaris

Política decent i gent decent

Sabem que la vida social està formada por una espessa xarxa d’interessos de persones, col.lectius i organitzacions. Interessos que entren en conflicte uns amb altres. I com el conflicte és inevitable, la política i els polítics són inevitables, és a dir, necessaris, encara que en moltes ocasions ells mateixos són el conflicte mateix per resoldre. A qui gestiona la política el fem responsable de quasi tot quant passa, siga el que siga. I és cert que aqueixes persones en els seus càrrecs polítics tenen una gran responsabilitat en el bo i el dolent del que passa.
Però els polítics no són amos de la política, ja que aquesta ens pertany i li pertoca a tota la ciutadania. No podem encongir-nos de muscles i limitar-nos a criticar i votar-los ¡, o no, cada quatre anys. Si som gent decent hem d’implicar-nos en la política, en el compromís social i polític, en el col.lectiu. Únicament aleshores (és a dir, si ens llancem al rotgle del compromís i no veiem els bous des de la barrera) aconseguirem polítics decents i una societat decent.
Diu la lletreta d’un fandango: “Tengo las manos vacías/ de tanto dar sin tener/ pero las manos son mías”… No podem reduir-nos a ser simples “contribuents” a l’espera que Administració i polítics de professió facen després el que vulguen amb això que hem contribuït. Si vivim passivament i repetim com papagaios les consignes que ells ens dicten, les nostres mans quedaran buides amb les seues vanes promeses. No, “las manos son mías” i seré capaç d’actuar solidàriament sense esperar miracles. Ser decent és buscar el bé comú i realitzar-lo conjuntament.
La participació social no es delega i no vull deixar-la més en la papereta del vot. Al simple votar l’anomenen “democràcia representativa o parlamentària”, Però -a més i molt més que això- democràcia és participar, és el “govern del poble”, doncs això significa la paraula democràcia. Perquè “las manos son mías” no vull que me les amputen, vaig a comprometre’m, vaig a actuar perquè no vull ser una marioneta; vull ser i sóc actor en la vida col.lectiva.
En aquest sentit de no escapar-nos de la nostra responsabilitat social i per a implicar-nos en política amb decència, vull recordar algunes frases del dramaturg i poeta alemany Berthold Brecht (1898-1956):
L’analfabet polític és tan ase que s’enorgulleix i s’ensampla el pit dient que odia la política. No sap que de la seua ignorància política naix la prostitució, el menor abandó i el pitjor de tots els bandits, que és el polític corrupte, mamarratxo i lacai de les empreses nacionals i multinacionals.
Sobretot examinen l’habitual. No accepten sense discussió els costums heretats. Davant els fets quotidians, per favor, no diguen: ‘És natural’. En una època de confusió organitzada, de desordre decretat, d’arbitrarietat planificada i d’humanitat deshumanitzada… mai diguen: ‘És natural’, per tal que tot puga ser canviat.

ADN-ZB/Kolbe
9.4.1980 [Datum Archiveingang]
Bertolt Brecht
geb. 10.2.1898 Augsburg
gest. 14.8.1956 Berlin, Dichter, Theatertheoretiker und Regisseur.

El pitjor analfabet és analfabet polític. No escolta, no parla, no participa dels esdeveniments polítics. No sap que el cost de la vida, el preu de les llenties, del pa, de la farina, del vestit, de la sabata i dels remeis, depenen de les decisions polítiques.
No accepten l’habitual com a cosa natural doncs en temps de desordre sagnant, de confusió organitzada, d’arbitrarietat conscient, d’humanitat deshumanitzada, res ha de semblar impossible de canviar”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.