Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

4 d'octubre de 2011
0 comentaris

PILES I PALMERA

     PILES: municipi situat a la comarca de la Safor, en el sud-oest de la província de València, al costat del mar Mediterrani. Tot el terme és una perfecta planura, totalment dedicada a l’agricultura, si exceptuem el terreny on es troben les edificacions dels poble. La costa és baixa i amb motes i compta amb una platja amb una sorra que afavoreix el turisme. La proximitat de Piles a Gandia i Oliva permet que aquestes ciutats oferesquen llocs de treball en indústria i serveis, que fa que part de la població continue residint a Piles i treballen en aquestes localitats esmentades. El poble es troba situat en terreny pla. Actualment té uns 2.500 habitants. La parròquia està dedicada a Santa Bàrbara i pertany a l’Arxiprestat de la “Mare de Déu del Rebollet”.

     En temps dels àrabs era una alqueria, que va ser conquerida, juntament amb el castell del Rebollet, pel rei Jaume I, a mitjan segle XIII i el seu nom s’esmenta per primera vegada en un document datat el 15 de maig de 1318, en concedir el rei Jaume II alguna de les seues marjals a Arnau Cortit. La seua història ha estat vinculada al comtat d’Oliva i al ducat de Gandia. als quals va pertànyer. Amb l’expulsió dels moriscos fou repoblada per cristians vells que introduïrenm nous conreus, entre aquests la morera, que donà peu a una florent indústria de la seda. Prop d’aquest indret es troba una torre, ja esmentada en documents del segle XVI, i que fou construïda com a defensa contra els corsaris.

     Piles s’erigí en rectoria de moriscos el 1535, es desmembrà de Gandia, de la qual depenia. El temple parroquial és de final del segle XVII i en l’altar major es venera una imatge del Nen Jesús, procedent del convent de la Corona de València, l’advocació del qual divulgà el venerable Josep Cots, fill d’aquest poble.

     PALMERA: municipi situat en la comarca de la Safor. El seu terme és pla. Actualment té uns 700 habitants. La parròquia té per titular la Immaculada Concepció de la Mare de Déu i pertany a l’Arxiprestat de la “Mare de Déu del Rebollet”. S’annexionà a Piles quan el 1535 fou erigida en parròquia, tenia aleshores 30 cases de cristians nous. Es constituí en parròquia el 29 de desembre de 1953.  

Ja és primavera al…
27.03.2006 | 8.18
A General

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.