Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

5 de juliol de 2018
0 comentaris

Perspectives de treball en 2050

Què vols ser de gran? Ens preguntaven cansinament en la infantesa. El ventall que oferia la nostra realitat era molt limitat, no coneixíem altres eixides que sacerdot, mestre/a, apotecari, secretari, paleta, agricultor… Poques més ofertes,

Però es va produir un canvi radical i les portes de la universitat, la formació professional, les escoles de tot tipus d’arts i oficis s’obriren inclús a les classes més populars.

Ara el problema és que per a cada lloc de treball hi ha molts demandants i les oposicions estan a rebentar de concursants. A més el mercat de treball és enormement fluid, desapareixen molts oficis i s’exigeixen noves habilitats. Des del que avui es pot preveure , en la demanda de treball en les dècades futures importaran menys els coneixements i l’experiència, valorant-se més les habilitats personals.

Es guiaran més per les preferències i aprofitar el que arribe. Tenir en compte les despeses i el mercat de treball.

Es demanaran professionals flexibles i amb desig d’aprendre, persones amb capacitat de comunicar, amb habilitats per a treballar en equip o liderar grups.

Qualsevol formació hauria de servir per a trobar un bon treball.

El canvi va a ser constant, per tant es va a demanar molta flexibilitat i adaptabilitat. Moltes possibilitats tindran els d’esperit creatiu, amb pensament crític, amb ganes d’aprendre, orientats al servei al client i resistència a la frustració.

Es valorarà la capacitat de comunicació, el treball en equip i les carreres de ciència i tecnologia. Prioritat tindran les carreres transversals: les tècniques amb altres funcions, per exempñe, vendre, els relacionats amb màrqueting.

Capítol apart mereixen els idiomes, singularment l’anglés.

Per al món rural apropar l’horta als nuclis urbans, el desenvolupament ecològic dels productes del camp, atenció a la natura, monts i rius i el manteniment del patrimoni cultural de monuments arqueològics i culturals tan amenaçat pel pes dels anys, la incúria i l’oblit secular.

El desenvolupament i ús de la informàtica en les empreses agrícoles en conreus, granges i cooperatives amb noves tecnologies seran possibilitats que enriquisquen la sostenibilitat i supervivència dels nuclis rurals i que exigiran imaginació i creativitat.

I el treball associatiu, cooperatiu, lligat a la terra, que afavoresca el projecte personal de les persones, és el que farà construir un món millor, més just, més humà.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.