Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

23 d'octubre de 2011
0 comentaris

Per davall del llindar de risc de la pobresa

     Divendres podíem llegir a Levante-EMV aquest titular “Uno de cada cinco valencianos està por debajo del umbral de riesgo de la pobreza”. Una vegada llegit el titular, us pregunte: us estranya? A mi, gens. I no vull que se’m malinterprete. Si som la CAV, el País Valencià, terme prohibit per ja sabeu qui, que té tot el millor de l’estat espanyol i del món mundial, no podíem quedar-nos endarrerits en aquest aspecte de la pobresa. Sé que m’haureu entés la ironia i que no està gens bé fer ironia amb aquest tema. Ho sé. I si algú/na se n’ha sentit “molest” ja li demane disculpes. Però el que no entenc és que, segons els sondatges electorals -cosa que sempre es pot trencar i alguna vegada passa-, el partit en el poder valencià (PP) duu més de 15 anys (des)governant aquest País i encara li “oferirem” -per allò de les noves glòries a España- un milió i mig de vots les valencianes i els valencians el dia 20 N. Clar que donar-li’ls al PSOE no vol dir que anàrem a estar millor ni que miraren un poc més pel pobre. Però tenim altres opcions estrictament d’obediència valenciana que on han governat i governen s’ha notat i es nota.

     El llindar de la pobresa s’estableix en els 627€ mensuals per a les llars amb un adult o 1.318 en els que conviu una parella amb dos fills menors de 14 anys. Ma mare (una dona amb 85 anys) viu per davall d’aquest llindar. Cobra una mìserable pensió d’uns 600€. I com ella, molts més pensionistes. Ja em direu què seria de ma mare si no tinguera dos fills que ens hi fem càrrec. I per molts anys que poguem fer-nos-en. 

     I cal saber alguna dada més per tal de saber aquest “Levante Feliz” (sic) de què va i sobretot quin tipus de persones el conformem:
  •      EL 41,8% NO POT PERMETRE’S ANAR DE VACANCES FORA DE CASA ALMENYS UNA SETMANA A L’ANY.


  •      EL 34,7% NO TÉ CAPACITAT PER TAL D’AFRONTAR DESPESES IMPREVISTES.


  •      EL 15,2% TÉ RETARDS EN ELS PAGAMENTS RELACIONATS AMB LA LLAR PRINCIPAL.


     L’ingrés anual mitjà per persona durant l’any 2009 al PV ha estat de 9.631€. Solament tenim per davall Castella-La Manxa, Canàries, Andalusia, Múrcia, Extremdura, Ceuta i Melilla. Quina llàstima no poder estar els últims per allò de la “millor terreta del món”.

     I pel que fa a la taxa de risc de pobresa de l’any 2010 estem en un 20,1%. Solament ens supera La Rioja, Illes Balears, Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Múrcia, Andalusia, Canàries, Extremadura, Ceuta i Melilla. La mitjana de l’estat és el 20,7%. En aquest cas, per 6 dècimes, podem dir que sí estem en millor situació que la major part de la resta de CCAA.

     Si he dut aquest tema al meu bloc ha estat per tal que el poble en prenga consciència ja d’una vegada. Que ni PP ni PSOE ens trauran de cap forat. Tot el contrari, si poden, ens ficaran un poquet més a dins. I que mire on i com ha fet servir els pressupostos el PP durant aquests temps que ens ha (des)governat. 

     PD: He fet servir la ironia, tret propi dels textos d’opinió, per tal de posar en evidència les contradiccions que tenim les i els valencians. I obrim els ulls JA D’UNA VEGADA! 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.