Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 de novembre de 2019
0 comentaris

Pensions (I)

Dos models de pensions:

-El model contributiu: reben pensions aquelles persones que han cotitzat al llarg de la seua vida laboral. Davall aquest sistema els treballadors i empresaris han de destinar a la Caixa de la Seguretat Social una part del salari del treballador en forma de cotitzacions socials, que es van acumulant en un fons de què s’obtindran les pensions futures.

-El model universalista o no contributiu: està basat en els principis de solidaritat entre la ciutadania i davall la seua aplicació reben pensions totes les persones d’una societat, amb independència que hagen treballat o noal llarg de la seua vida. Actualment, les cotitzacions socials representen el 88,1% dels recursos de la Seguretat Social, i les transferències de l’estat el 8,9% del conjunt del pagament de pensions.

Nombre de pensiones a l’estat i despeses destinades

El número de pensionistes a l’Estat s’ha registrat en les 8.849.299 persones. Per sexes, hi ha un total de 4,56 milions d’homes i de 4,29 milions dd dones pensionistes. La despesa destinada a aquest capítol segons els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE-2019) ha sigut de 153.864 milions d’euros. A aquesta partida de despesa, se suma el Fons de Reserva de la Seguretat Social, també coneguda com la guardiola de les pensions. Amb aquest fons, s’han pagat aquests darrers anys les pagues “extra”. Actualment, la guardiola compta amb 8.095 milions d’euros. Contrasta amb els 66.815 milions d’euros que arribà a tenir el 2011. Estem parlant d’unes quantitats molt apetitoses per a la banca i la iniciativa privada.

Les diferències de pensió mitjana per Comunitats Autonòmes

Les dades del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social mostren que la pensió mitjana se situa en els 992,36€ mensuals. En el cas de la jubilació, la mitjana se situa en 1.139,83€. Si comparem la pensió mitjana de jubilació entre Comunitats Autònomes, Euskadi és la que registra la de major quantitat, amb quasi 1.400€de mitjana, seguida d’Astúries 1.377 i Madrid 1.335€, mentre que en la part oposada són els extremenys els que, de mitjana, cobren menys amb 943€ i Galícia 956€


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.