Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

6 d'agost de 2011
0 comentaris

PEDRALBA ( i BUGARRA)

     Municipi situat a la zona de transició entre la comarca dels Serrans i la del Camps del Túria. El terme comprén una zona entre la part del litoral i les serres de l’interior, prou accidentat per una sèrie d’elevacions que adquireixen el caràcter de veritables serres. El riu Túria discorre per la meitat del terme, entre una feraç horta. Dos terços del terme estan dedicats a l’agricultura, en què predominen la vinya i els cítrics. En el mont hi ha vegetació de pins, matolls i espart. El poble es troba enclavat en la riba esquerra del riu Túria. A començament del segle XX tenia uns 3.000 habitants, la manca d’indústries ha produït l’emigració de joves cap a nuclis industrials. Actualment té uns 2.500 habitants. La parròquia té per titular la Puríssima Concepció de la Mare de Déu i pertany a l’Arxiprestat de Sant Vicent Ferrer.

     El terme de Pedralba estigué habitat ja abans de l’edat del Bronze, de l’època del qual queden molts vestigis arqueològics en diversos indrets. Igualment es conserven records de l’època romana. Era una alqueria àrab, quan el rei Jaume I la va conquerir el 26 de setembre de 1237 i la va donar, amb el seu castell, a Berenguer d’Entença. El 22 de març de 1347 rebé aquest lloc com a donació Roderic Sanç de Calataiud. En el segle XVII el posseïa el duc de Villahermosa. Amb l’expulsió dfels moriscos quedà pràcticament deshabitat el lloc, i a poc a poc tornà a poblar-se.

     En un principi pel que fa a l’aspecte eclesiàstic, depengué de Vilamarxant, fins el 5 de novembre de 1541, en què es constituí com a parròquia autòctona, amb l’annex de Bugarra. El rector celebrava dues misses els diumenges en els dos indrets. El temple parroquial és de construcció moderna. En el turó de l’Alt del Pont hi ha un calvari i una ermita, on es venera la Mare de Déu de Luján, patrona d’Argentina, la imatge de la qual fou duta el 1969. Celebra festes en gener a Sant Antoni Abat, La Santa Relíquia i la Mare de Déu dels Dolors.

     BUGARRA. Depengué de Pedralba fins 1902, en què s’erigí en parròquia, El seu temple fou construït a finals del segle XVII, és espaiós, del gust de l’època, té per titular Sant Joan Baptista. Actualment té uns 850 habitants.
 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.