Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

20 de juliol de 2011
0 comentaris

PATERNA

     Municipi situat a la comarca de l’Horta Nord, en la ribera esquerra del riu Túria. El riu Túria serveix de límit natural amb Manises i Quart de Poblet. La superfície conreada comprén el 60% del sòl total. Prop d’un miler d’hectàrees són de regadiu, en què es conreen tarongers, hortalisses i fruiters. Unes dos mil hectàrees són de secà, on es produeixen oliveres, vinya, garroferes, etc. Paterna ha tingut una gran tradició ceramista. Durant els darrers segles de la presència musulmana arribà a tenir una merescuda fama mundial. En el segle XVI s’eclipsà fins desaparéixer aquesta indústria. Des de començament del segle anterior ha anat experimentant una constant industrialització, amb la creació de diversos polígons industrials. Actualment té uns 50.000 habitants. La població total es reparteix entre la capital del terme i els barris de la Canyada, Ciutat Jardí o la Coma, Sant Antoni de Benaixeve i Terramelar. 

     En el terme de Paterna s’han trobat vestigis arqueològics que estigué habitada en l’edat de Bronze en la Lloma de Betxí i de l’època romana s’han trobat restes de vil.les romanes rústiques, algunes de gran importància. Durant la presència musulmana fou una alqueria que el rei Jaunme I conquerí el 1237 i juntament amb Manises, la va lliurar a Artal de Lluna. Posteriorment, Maria de Lluna, en casar-se amb Martí d’Aragó, fill de Pere II el Cerimonióps, consolidà els vincles del senyoriu amb la Corona. El 1436 el rei Alfons V el Magnànim cedí la propietat a l’infant Enric, fill de Ferran d’Antequera i duc de Sogorb, d’aquesta forma quedà vinculat al senyoriu de Sogorb. Darrerament tingueren el senyoriu el comte de Villapaterna i el marqués de Miraflores. Distintiu de la ciutat és la torre, els orígens de la qual es remunten a l’època romana, i va ser utilitzada pels musulmans. 

     Sant Vicent Ferrer forjà la cristiandat de Paterna amb la seua predicació. La parròquia matriu està dedicada a l’Apòstol Sant Pere i Sant Joan Baptista. L’actual temple parroquial es va construir a finals del XVIII, d’estil neoclàssic, d’una sola nau i claustre. La notable expansió de la població ha motivat el que es crearen altres parròquies. El 29 de desembre de 1953 la de Santíssim Crist de la Fe de la Canyada; l’1 de març de 1965 les de la Mare de Déu dels Desemparats i Santa Rita; i el 8 de desembre del 1987, les de la Mare del Redemptor, del Barri de la Coma i la Mare de Déu de Terramelar.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.