Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

19 de juliol de 2011
0 comentaris

PARCENT

     Situat en la comarca de la Marina Alta, en el seu interior. El terme el constitueix principalment la vall del riu Xaló o Gorgos, acompanyat pels monts d’Orba, al nord; i per la terra del Carrascal, al sud. Solament un terç del terme està dedicat al conreu, on es produeixen hortalisses, dacsa, cereals, vinya, romers i timonets. La resta és terreny improductiu. Cavanilles elogia el progrés realitzat en aquesta zona a través del segle XVIII, en què quasi es doblà la població. A principis del segle anterior arribà a tenir uns 1.200 habitants, però en no haver-se industrialitzat últimament hi ha hagut una emigració, principalment de la gent jove cap a zones turístiques de la costa alacantina a l’hostaleria i la construcció. El poble de Parcent es troba edificat en un terreny pla, actualment té uns 950 habitants. La parròquia té per titular la Puríssima Concepció de la Mare de Déu i pertany a l’Arxiprestat de la Preciosíssima Sang.

     Parcent era una alqueria en temps dels àrabs. Igual que la resta d’indrets de la vall de Xaló fou ocupada pel rei Jaume I cap a l’any 1246, que els va donar, amb les terres, als cavallers i soldats que l’acompanyaven en la fundació del Regne el 22 de juliol de 1248. Fou capçalera de la baronia del seu nom, que en el segle XVII tingué el senyoriu el comte de Parcent que prengué el nom del lloc. En temps de l’Arquebisbe Joan de Ribera el poble estigué habitat per 16 cases de cristians nous, que després de l’expulsió dels moriscos, quedà deshabitat i es repoblà per carta pobla atorgada el 12 d’agost de 1620. 

     En un principi pertanyé a la parròquia de Murla, de què es va desmembrar el 1534, i s’erigí en parròquia amb l’annex de Benigembla. L’actual temple parroquial començà a construir-se el 1620. Hi ha una gran devoció a la Puríssima, la imatge de la qual es venera en un artístic altar, obsequi de Constantino Cernesio Odescalchi, cosí germà del papa Innocenci XI. Celebra festes a Sant Cristòfol, Sant Llorenç, el Crist de la Fe i la Divina Auriora. El poble de Benigembla es troba en la falda del Penyal de Laguar, actualment té uns 560 habitants. El 1902 es creà la parròquia, dedicada a Sant Josep, i es desmembrà de Parcent.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.