Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

14 de febrer de 2014
0 comentaris

PANEGÍRIC de Francisco Guzmán Castillo (+)

Arran de la mort de Francisco Guzmán Castillo (Madrid, 1976-2013) , llicenciat en Ciències Físiques i en Humanitats; Màster Oficial en Humanitats i Diploma d’Estudis Avançats, la primavera passada va deixar un panegíric on podem llegir coses com aquestes:

He vist i he fet coses que mai imaginaríeu, ho vaig saber per sorpresa cada vegada que les contava. He vist els núvols passar com cotó-en-pèl davall els meus peus sobre la vall del riu Deva, a Cantàbria. He baixat sense frens en la cadira, a tomba oberta, com els ciclistes, un vell port en la serra de Madrid, amb l’única convicció que jo i qui empenyia i derrapava en les cobves, érem capaços de fer-ho. Teníem 12 anys.

He estimat molt, fins voler morir-me, fixeu-vos quin disbarat… i no tinc notícia d’haver estat correspost, tan sols indicis, espurnes confusos i algun que altre desengany.

He recorregut els tardorencs boscos de la cultura de paper, la Història, la Literatura i la Filosofia, i he descobert amb alegria que no tot està dit. Em vaig servir de molt llibres, encara crec que vaig passar per més erudit del que era en realitat. La gran part de la meua cultura provenia del cinema i la televisió i d’una impulsiva curiositat per tot.

Practiquí la política de l’activisme i des de la meua vida quotidiana, que és des d’on millor es pot fer sense necessitat d’adherir-se al poder i al diner, per tal de posar un granet d’arena a això de canviar el món. Però si algú dels presents que encara no se n’ha assabentat: açò és el comiat d’un divers funcional.

Lamente a la fi deixar-vos, ara que començava a deixar de tenir por. Que em desembarassava de cautelas i obligacions. Que em permetia, de vegades, presentar-me tal com  sóc, sense ostentoses demostracions de paciència o resistència, i sense preocupar-me masa pel futur.

Avui no cal discussió. És la saviesa amagada que els senzills descobreixen (Mt, 11, 25-30):    
 

En aquell temps, Jesús digué:
–T’enalteixo, Pare, Senyor del cel i de la terra, perquè has revelat als senzills tot això que has amagat als savis i entesos. Sí, Pare, així t’ha plagut de fer-ho.
 »El Pare ho ha posat tot a les meves mans. Ningú no coneix el Fill, fora del Pare, i ningú no coneix el Pare, fora del Fill i d’aquells a qui el Fill el vol revelar.
»Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats, i jo us faré reposar. Accepteu el meu jou i feu-vos deixebles meus, que sóc benèvol i humil de cor, i trobareu el repòs, perquè el meu jou és suau, i la meva càrrega, lleugera.         

Qualitat i ensenyament (4)
14.10.2006 | 9.38
A General
Articles de repom (30)
25.10.2010 | 6.24
Avui i a la perruqueria
27.04.2006 | 7.09
A General

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.