Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

25 d'abril de 2011
0 comentaris

NOVETLÈ

     Situat a la comarca de la Costera. El seu terme, realment xicotet, està quasi pràcticament englobat dins del terme de Xàtiva. El relleu el constitueix una franja de terreny amb suau pendent que puja des del riu Cànyoles fins les primeres estribacions de la serra Bernissa. Un 80% del terme està dedicat al conreu, en la seua major part de tarongers. La proximitat d’aquest poble de Xàtiva ha motivat que haja estat un atractiu per a la població, en especial per a la gent jove. El poble es troba situat en terreny pla, en la ribera dreta del riu Cànyoles. Des del 1900 la població no ha experimentat augment, actualment té uns 750 habitants. La parròquia té per titular la Mare de Déu del Roser i pertany a l’Arxiprestat de la Mare de Déu de Gràcia. 

     Quan la fundació del Regne Novetlé era una propietat agrícola d”un àrab anomenat Albisinia, i la van comprar uns cavallers catalans, anomenats Tallada, amb llinatge en la zona per haver intervingut els seus avantpassats en la presa de Xàtiva als musulmans. Més tard es va anar construint en aquest indret un nucli de cases, i nasqué així l’actual poble de Novetlè, poblat per mudèjars. En temps de l’Arquebisbe Sant Joan de Ribera constava de 22 cases de cristians nous. Amb l’explulsió dels moriscos, el 1609, quedà molt afectat, ja que el 1646 solament comptava amb 21 cases, amb menys de cent habitants. Pertanyé al terme i contribució general de Xàtiva. El terratrèmol de 1748, el mateix que va destruir el castell de Montesa, li va ocasionar greus danys. 

     En un principi en l’eclesiàstic depengué de Xàtiva. El 1534 s’erigí en rectoria de moriscos, amb l’annex d’Annauir, amb l’obligació aleshores del capellà de duplicar la missa els diumenges i festius. L’església parroquial és espaiosa, en forma de creu llatina. Celebra les seues festes patronals a la Mare de Déu dels Roser, a la Divina Aurora i al Crist del Perdó el primer diumenge d’octubre i els dies següents. 

     Com a referència personal, haig de dir que, durant uns anys, Novetlè comptà amb la presència com a rector d’En Vicent Ribes i Palmero (DEP), capellà que, més tard, estigué a Benicolet. Fou el primer (i fins avui l’únic) que féu tota la litúrgia en la nostra llengua. Va ser deixar Vicent el poble i tornar al “just dret de conquesta”. I també conec l’artista local En Vicent Noguera, catedràtic de Dibuix en un institut de Xàtiva.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.