Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

31 de gener de 2008
0 comentaris

NO TOTS ELS BISBES SÓN IGUALS

Sé que amb l’apunt d’avui no li faig cap bé al bisbe auxiliar Enrique Benavent Vidal però ho haig de dir (perquè, si no, rebente). Ja fa temps que veig que hi ha bisbes i bisbes. Estan Casaldàliga, Blázquez, Vilaplana, etc. (per dir-ne alguns) i estan Garcia-Gasco, Cañizares, Rouco, etc. (per citar-ne alguns de l’altre costat). Doncs bé. Fa dos o tres dies vais llegir una notícia en què s’afirmava que monsenyor Benavent presidiria la missa a la parròquia de Sant Esteve amb motiu de la festivitat de Sant Vicent Màrtir, i per tal de donar validesa i presentar el missalet de Lo Rat Penat aqueix mateix dia. No em va estranyar, però no les tenia totes amb mi. I finalment, passà el que havia de passar: monsenyor Benavent no assistí a l’Eucaristia ni molt menys a l’acte posterior. Arran d’aquest absència el president de Lo Rat Penat Enric Esteve ha afirmat que quan qualsevol home queda i no va és un maleducat (referint-se al bisbe Enrique Benavent). Vull dir-li que si hi ha algú que està fora del que cal és Lo Rat Penat per entestar-se a mantenir, després de més de 25 anys, una postura irracional contra la unitat de la llengua. Aquesta és la mala educació i no el que va fer el nostre bisbe auxiliar. La resta són romanços. Entren en raó (a Lo Rat Penat li ho dic) ja d’una vegada si tant diuen estimar la nostra llengua. O si no, callen per sempre més (almenys en el tema lingüístic). 

I ja que avui va sobre Església i llengua vull fer-me ressò del fet que encara a dia d’avui només 41 parròquies de les 651 que té l’arquebisbat de València celebren alguna missa en valencià. No creu l’arquebisbat i el nostre “blaüra” que ja està bé de fer l’indi, que el poble es mereix més respecte i consideració en el fet lingüístic i que cal impulsar la litúrgia en la nostra llengua? És que, si no ho fan, s’assemblen massa al partit de les gavines. Sols per distanciar-se’n caldria aqueix impuls.
 

I una dada també a tenir en compte és que la comarca que més serveis dóna en valencià és la Safor (la d’Ausiàs Marc, Joanot Martorell, etc.), i pel que fa a la ciutat de València sols tres parròquies ofereixen alguna missa i/o servei en valencià. Bon dia.



Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.