Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 de maig de 2011
0 comentaris

No hi ha cultura (sense lectura) (i 2)

La lectura afavoreix tant la persona com la societat

     És urgent augmentar el nivell de lectures tant en nombre com en qualitat, especialment en els xiquets, els joves i pares adults. La lectura no es pot imposar com una obligació, ja que s’acaba avorrint, sinó ajudar a descobrir el goig que produeix llegir. I açò s’aconsegueix per “pressió osmòtica-“, experimentant, descobrint que els seus pares i educadors són persones que lligen amb freqüència, que no solament veuen televisió i són experts en informàtica, sinó que sobre la taula o el sofà hi ha periòdics, revistes o llibres i que dediquen temps a la seua lectura.

     Altre aspecte a conrear és ensenyar a llegir de manera racional. No és suficient conéixer la dinàmica de la lectura, assabentar-se per damunt de tot del que es diu, sinó educar en una lectura comprensiva on entén el que diu l’autor, descobreix la part literària en què es desenvolupa i hi gaudeix, analitza els textos escrits i sap donar raó del que ha llegit i expressar les seues opinions. Difícil tasca, però no impossible. Açò exigeix temps, dedicació, cercar nous mètodes i estratègies que faciliten aquesta tasca educativa.

     Bé paga la pena suscitar noves generacions on abunden els lectors, on la gent faça servir els seus diners per tal de comprar i llegir llibres, on els ajuntaments –demà hi ha eleccions locals a tindre molt en compte– disposen de biblioteca i destinen part del seu presupost per a aquest fi, on la regidoria de cultura -sé de cinc pobles de la meua comarca on és així– estiga valorada com una de les més importants. Pot haver alguna cosa més important per a un ajuntament que afavorir el desenvolupament cultural dels veïns? El desenvolupament cultural afavoreix a la vegada el desenvolupament humà, la convivència i la relació entre les persones. Ho hem de tindre present demà a l’hora de dipositar les nostres paperetes a les urnes. Si ho fem així, totes i tots eixirem guanyant.

     PD: D’uns papers de Santa Maria de Nassiu. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.