Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

25 de gener de 2013
0 comentaris

Montserrat commemora el centenari de la benedicció abacial del pare Antoni M. Marcet (Catalunyareligió.cat)

(Abadia de Monsterrat) Aquest dissabte, 26 de gener, es compleixen 100 anys de la benedicció abacial del pare Antoni M. Marcet (Terrassa, 1878 – Montserrat, 1946). Per celebrar aquesta efemèride, el pare Abat Josep M. Soler presidirà la missa conventual del monestir, a les 11h, que es podrà seguir en directe per Montserrat Ràdio (100,6FM) i per Montserrat TV.
 
El pare Abat Antoni M. Marcet i Poal va ser elegit abat el 7 de desembre de 1912, mentre es trobava a Subiaco (Itàlia), com a consultor de la Cúria General de la Congregació Sublacense, i va rebre la benedicció abacial el 26 de gener de 1913. El seu llarg abadiat es va caracteritzar per haver d’afrontar situacions complexes, tant des del punt de vista social i polític com cultural; la més greu va ser l’ensulsiada de la Guerra Civil, que va obligar a la comunitat a abandonar el monestir, i en la qual van morir 23 monjos -20 dels quals seran beatificats el proper 27 d’octubre a Tarragona-.
 
A grans trets, l’acció del pare Abat Marcet es pot resumir en la renovació de la vida monàstica, la catalanització de Montserrat, la tasca de renovació arquitectònica de Montserrat -amb la col·laboració de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch-, el foment de l’art, l’estudi i la investigació per part dels monjos, l’ampliació de la biblioteca i de l’arxiu, el recolzament de tota l’obra del pare Bonaventura Ubach –amb la creació del Museu Bíblic – o la instal·lació d’una impremta nova al monestir –tot coincidint amb la celebració del quart centenari de la impremta antiga de Montserrat-. El llibre Els creadors del Montserrat Modern, del pare Josep Massot i Muntaner (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), inclou dos capítols dedicats a la figura del pare Abat Antoni M. Marcet.
 
Dijous 7 de febrer, homenatge al Abat Marcet a l’Ateneu Barcelonès
 
Paral·lelament, el proper dijous 7 de febrer, a les 19.30h, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, juntament amb els Oblats Benedictins de Montserrat, els Antics Escolans de Montserrat, els Antics Escoltes i Guies dels Agrupaments Santa Maria de Cervelló, Mare de Déu de Montserrat i Mossèn Antoni Batlle organitzen un acte d’homenatge a l’Abat Marcet a la Sala d’Actes de l’Ateneu Barcelonès (carrer de la Canuda, núm. 6. Barcelona). Aquest acte serà presidit pel pare Abat Josep M. Soler, i hi intervindran Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat i director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat; Francesc Fontbona de Vallescar, historiador de l’art; i la coral d’Antics Escolans de Montserrat. 

D’articles
05.10.2007 | 5.08
TRANSPARIENCIA I EFICACIA
12.05.2007 | 7.11

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.