Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

4 de març de 2011
1 comentari

MONTROI

     Municipi situat en la Ribera Alta, en la vall que travessa el riu Magre. El seu relleu és bastant accidentat i va guanyant altitud de nord-oest a sud-oest, per on penetren els darrers ramals de les serres de Duesaigües i del Caballón. Dos terços del total del terme estan dedicats al conreu. Unes 200 hectàrees són de secà, on es conreen la vinya, els ametlers, les garroferes i les oliveres. Les terres de regadiu són unes 300 hectàrees on es conreen cítrics, hortalisses, dacsa i fruiters. En  la resta del terreny es troba mont baix i pinedes. La base de l’economia es redueix a la terrisseria i la dels guixaires. Té una cooperativa vinícola. El poble es troba situat en la falda d’un turó, al costat esquerre del riu Magre. Actualment té uns 2.000 habitants. La parròquia té per titular Sant Bartomeu Apòstol i pertany a  l’Arxiprestat de la Beata Josepa Naval Girbés. 

     Els primers vestigis arqueològics que es troben en aquesrt terme són de l’època romana. Així en la partida del Bolivar s’han trobat restes d’una vil.la rústica, amb monedes hispano-romanes i romanes imperials, i fragments de gots comuns, d’àmfores, de llucanes i de terra sigillata. Tingué la seua importància en els temps dels àrabs. El rei Jaume I el 27 d’abril de 1238 donà aquesta vila i el seu castell a Roderic de Lizana. El maestre de l’orde del Temple el 1307 repoblà aquest indret amb cristians nous. Suprimit l’Orde del Temple, el 23 de juny de 1436 Alfons Romeu de Corbera, maestre de l’Orde de Montesa, la va adquirir i hi establí una encomanda. Més tard, igual que tots els béns dels ordes militars, passaria a propietat de la Corona. En el cim del turó on s’assenta el poble es conserven les ruïnes del castell, que va tenir un paper important en la història d’aquesta població. 

     En un principi eclesiàsticament depengué de Torís. En crear-se el 1535 la parròquia del Real de Montroi, se li donà com a annex, juntament amb Montserrat. El 1574 l’Arquebisbe Ribera en veure com era de difícil de travessar el riu anomenat de Llombai per anar crescudes les seues aigües es creà la parròquia de Montserrat i se li donà com a annex Montroi. L’església manada construir per Sant Joan de Ribera a finals del segle XVI, fou substituïda per un espaiós temple construït a inici del segle XIX, és d’orde jònic, amb claustre i dues torres que li donen un esplèndid aspecte.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Torrent, Picassent, Carcaixent, Llutxent, Sellent, Bullent, Agullent, Bocairent, Ontinyent, Moixent, Parcent, Crevillent, Jucent, Terrent.e. entre d’altres.

    O com al Principat Benavent -del Segrià- o a la Catalunya Nord la comarca de Conflent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.