Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de febrer de 2011
0 comentaris

MONTCADA

     Municipi situat a l’Horta septentrional de València. El territori està format per una planura que s’aixeca suaument en les parts nord i oest del terme, prolongació de la serra Calderona. El barranc de Carraixet travessa el terme per la seua part nord-oest per tal d’eixir per la seua part sud-oest, al costat d’Alfara del Patriarca. Dos terços del total del seu terme està dedicat al conreu, regadiu generalment, que es nodreix de les aigües del riu Túria, que li arriben a través de la sèquia de Montcada. A pesar de la riquesa agrícola que posseeix, des de fa algunes dècades la instal.lació de múltiples indústries ha motivat que haja tingut lloc un fort corrent d’immigració que ha produït un notable increment de la seua poblacó. Actualment té més de 20.000 habitants. El poble de Montcada es troba situat en terreny pla al costat de la lloma de Santa Bàrbara. A poca distància de la població té els barris de les Masies i Sant Isidre de Benaixéver.

     Aquest terme estigué habitat en temps dels ibers i dels romans, com ho demostren les moltes restes arqueològiques trobades. En temps dels àrabs Montcada estava constituïda per diverses alqueries i una torre, que segons el rei Jaume I “era una de les millors de l’Horta”. Aquest rei féu donació seua a diversos dels seus acompanyants en la fundació del Regne de València. El 29 de maig de 1246 permuta a l’Orde dels Templers el poblat de Russafa per la torre i alqueria de Montcada. En constituir-se la Baylia de Montcada la integraren els indrets de Carpesa, Borbotó, Massarrojos i més tard Benifaraig, Rocafort i Godella. El 1750, en extingir-se la baylia, aconseguiren la independència tots aquests pobles.

     De la prmitiva església no queda cap rastre. L’actual temple parroquial, dedicat a Sant Jaume Apòstol, fou consagrat el 8 de setembre de 1696 pel bisbe auxiliar de València. Isidre Aparisi Gilart, natural de Benifaraig. És de planta rectangular amb pilastres, ha sofert moltes reformes segons el gust de cada moment històric. La capella de la Comunió forma creuer, i sustenten els quatre arcs torals  una reduïda cúpula amb llanterna. El 29 de desembre de 1953 es crearen les parròquis de Sant Isidre de Benaixéver i de Sant Josep, aquesta ubicada a l’ermita de Santa Bàrbara. construïda en el segle XVIII, sobre una altra anterior dedicada a Sant Ponç. En el terme de Montcada radica el Seminari Metropolità de la diòcesi de València.
 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.