Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

15 de febrer de 2011
2 comentaris

MONTAVERNER

     Municipi situat a la Vall d’Albaida, on conflueixen els rius Albaida i Clariano, per a després servir-li de límit pel nord-oest amb els termes d’Alfarrasí i Benissuera. El vint per cent del seu terme és improductiu, la resta de la superfície, en gran part, està dedicat al secà, en què es conreen oliveres, garroferes i ametllers. Unes 70 hectàrees són de regadiu, que es nodreix de les aigües del rius Albaida i Clariano, i on es conreen hortalisses, creïlles i dacsa. El poble es troba situat en una elevació de terreny, sobre la ribera dreta del riu Albaida, a què se li uneix al costat de la mateixa població el riu Clariano. Encara conserva una estructura agrícola, la creació de diverses indústries han motivat un augment demogràfic, actualment té uns 2.000 habitants. La seua parròquia està dedicada a Sant Joan i Sant Jaume, apòstols i pertany a l’Arxiprestat de la Mare de Déu del Remei. 

     Hi ha vestigis arqueològics d’haver estat aquest terme habitat a l’Edat dels Metalls i sobretot en l’època romana. El lloc era una alqueria àrab que el rei Jaume I, en un principi incorporà als termes generals de Xàtiva, i li expedí carta de repoblació el 26 d’agost del 1271. El 4 de desembre següent confirmà la donació d’heretats i parcel.les. Els afavorits d’aquestes donacions no acudiren a prendre possessió de les mateixes, de manera que passà a pertànyer a la Corona. Amb l’expulsió dels moriscos el 1609 quedà quasi despoblat el poble i totalment abandonats els poblats veïns de Colata, Vistabella i Behalí (Bufali). Després paulatinament es va anar recuperant. 

     En un principi pel que fa a l’aspecte eclesiàstic pertanyé a Albaida. El 1534 s’erigí en rectoria de moriscos, amb l’annex de Colata. El temple parroquial és d’estil toscà, d’una sola nau, amb creuer i cúpula. Està situat en la plaça major, en la part més elevada, al qual s’accedeix mitjançant una escalinata. A principis del segle XX s’edificà, en el solar de les ruïnes de l’església del desaparegut poblat de Colata, una ermita a la Mare de Déu de Loreto, patrona de Montaverner. Allí mateix l’any 1742 tingueren lloc els exercicis espirituals per a sacerdots, que donaren origen a la fundació de la Congregació dels Sacerdots Seculars, que el 1745 passà a l’ermita de Sant Vicent Ferrer d’Agullent, on es va habilitar una ampla hostatgeria per tal que pogueren practicar els exercicis espirituals.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.