Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

8 de febrer de 2013
0 comentaris

Martí Gironell, L’últim abat, La resistència de Sant Benet de Bages al rei de Castella

és el títol del llibre que acabe de llegir, publicat per Columna. Qui és Martí Gironell és fàcil de respondre: un bon escriptor. I aqust llibre t’atrau des de la primra paraula fins a la darrera. Ací teniu l’enllaç a la seua pàgina web.

Aquest llibre, com podem llegir a la contraportada, permet reviure les tradicions, l’art, el món del vi, la gastronomia, les relacions i els interessos enfrontats en un moment convuls de Catalunya. La història se situa en ple segle XVI. I a partir d’unes morts violentes a què s’enfronta Pere Frigola, l’últim abat de Sant Benet de Bages, és també una coxorxa duta a cap entre el rei de Castella i la Congregació de la Observancia de Valladolid per tal de posar en perill els monestirs catalans, que, arran d’aquest fet, s’uniran per tal de resistir l’embat IMPERIALISTA. Us sona d’alguna cosa? A mi, molt. 

L’autor sap explicar molt bé la corrupció en la polítoca i en l’Església en ple segle XVI, sense oblidar-se del paper que jugà el poble, que en aquella època estava escanyat per les dues institucions.

Us deixe un xicotet resum, traduït del castellà (d’una web):

“1554. El monestir benedictí de Sant Benet s’enfonsa en la més roïna misèria. Com ell, molts altres monestirs catalans van també a la deriva, una situació que beneficia les ambicions del rei Felip II. No obstant això, el nou abat de Sant Benet, Pere Frigola, indignat per la situació crítica i injusta que troba, creu que hi ha una solució i es planteja el repte de fer-lo ressorgir de les seves cendres coste el que coste i malgrat el perill que això pot comportar. Intriga i suspens, vida i mort, amor i odi es barregen en una novel · la que retrata els estralls de la corrupció política, religiosa i social a la segona meitat del segle XVI, així com la situació precària d’un poble devastat.

La nova novel · la de Gironell-escrita a l’escenari del mateix monestir de Sant Benet, on l’autor ha estat confinat durant un any-és una història que ens aboca a les tradicions, l’art, a les vinyes, a la gastronomia, a les relacions i als interessos enfrontats existents en el moment del renaixement d’un dels monestirs amb una història més convulsa.”

VIA CATALANA
14.09.2013 | 9.49
DE TOT UN POQUET
05.07.2010 | 12.47

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.