Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

12 de novembre de 2010
0 comentaris

MACASTRE

     Situat a la Foia de Bunyol, entre les conques dels rius Bunyol i Magre. El terreny és bastant accidentat i els constitueixen xicotetes elevacions i turons. En la meitat nord destaca el turó del Castell, al peu del qual s’estén la població; després de soprepassar la rambla de l’Hortera, el terreny es torna a elevar amb el puntal de Santa Bàrbara, a 400 metres i el de la Foia de l’Estanquera , a 429 metres; després es troba la vall del riu Magre i a l’altre costat, en l’extrem sud comencen les priomeres estribacions de la serra de Dosaigües. L’agricultura, base de l’economia, comprén un terç del total del terme, en què es conrea vinya, oliveres, cereals, garroferes, ametllers i guaret; hi ha unes 150 hectàrees dedicades al regadiu en què es produeix tabac, dacsa, hortalisses i fruiters. El poble es troba al peu d’un turó, on tenim el nucli primitiu, que s’estén pel pla mitjançant carrers estrets. Posseeix una ampla plaça quadrada, envoltada d’arbres, amb una font al centre. La poca rendabilitat de la terra i la manca d’indústries ha motivat l’emigració de la població cap a nuclis industrials. Actualment té uns 1.150 habitants. La parròquia té per titular la Transfiguració del Nostre Senyor i pertany a l’Arxiprestat de la Foia de Bunyol.

     Aquest territori estigué habitat pels ibers per la ceràmica trobada d’aqueixa època en els fonaments de l’edificació medieval del Castell. Dels temps de la Roma imperial són les restes d’una vil.la rústica de la Serratella, en què han trobat restes de tègules i gots comuns. Després de la fundació del Regne el rei Jaume I donà aquest indret a Roderic de Lizana el 28 d’abril de 1238. El 31 d’agost de 1319 el va rebre per donació Bernat de Boixadors. Darrerament ostentà el senyoriu el comte de Bunyol. El Castell de Macastre, per la seua situació fronterera entre Castella i València desenvolupà un paper estratègic en l’Edat Mitjana.

     En un principi Macastre depengué de Setaigües, el 1574 l’Arquebisbe Sant Joan de Ribera creà canònicament la parròquia. El seu temple parroquial, molt modest, ha viscut recentment algunes transformacions. Desa algunes pintures de Josep Brel. Celebra festes patronals a l’Assumpció de la Mare de Déu, a Santa Bàrbara i al Salvador el mes d’agost.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.