Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

8 de gener de 2014
0 comentaris

Lluita pel control de l’educació valenciana al segle XVIII. Jesuïtes, escolapis i il.lustrats

És el títol del llibre de Vicente León Navarro, natural de Vallanca, doctor en Història per la Universitat de València l’any 1983. Compagina la tasca docent amb la publicació de nombrosos articles en revistes especialitzades i llibres col.lectius. Ha pres part en moltes activitats que han tingut l’Església, el poder, la societat i l’educació com a centre. El llibre fou publicat pel CEIC Alfons el Vell l’any 2010. I fins avui no n’havia tingut notícia.

Són unes 300 pàgines de sucosa informació i que es fan de ben llegir. T’atrauen només començar el llibre , i no és cap novel.la. No sé si la proximitat per temes d’educació (faig de professor en un IES de Gandia) o per proximitat familiar (el P. Vicent Faus (A.C.S), escolapi, era familiar de mon pare (A.C.S.) De la família jesuïta he tingut algun amic (Rafael Casanova -A.C.S.-) amb qui vaig tenir la sort de compartir moltes experiències vitals, el llibre m’ha atret i us el recomane.

El llibre consta d’un

  • Pròleg
  • Capítol I. Gandia, la ciutat escollida pels jesuïtes
  • Capítol II. Josep de Calassanç fundador de l’Escola Pia. Cap a una nova visió educativa.
  • Capítol III. La València dels jesuïtes. L’enfrontament amb la Universitat i l’Escola Pia pel control de l’ensenyament.
  • Capítol IV. L’expulsió dels jesuïtes i l’embranzida escolàpia. La visió particular de Gregori Maians.
  • Capítol V. Cartàmens, exercicis i manifestacions religiosoliteràries. 
PD: Com a cosa curiosa us diré per si algú que llija aquest apunt no ho sap us diré el que segueix: “L’Antiga Universitat o Escola Pia és un dels edificis més importants del centre històric de Gandia. L’edifici de l’Escola Pia va començar sent la primera universitat de Gandia. Aquesta va ser fundada pel duc Sant Francesc de Borja l’any 1549. Les Escoles Pies, anomenades avui també Antiga Universitat va ser donada a la Companyia de Jesús (coneguda com els Jesuïtes). Durant diversos segles la universitat va ser un dels centres més importants de la zona. S’hi van impartir classes universitàries a persones emblemàtiques de l’època fins que en 1767 els Jesuïtes van ser expulsats del territori espanyol. I és en l’any 1806 quan els escolapis se’n feren càrrec. I des d’aleshores imparteixen docència però ni universitària”


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.