Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

15 de març de 2012
0 comentaris

Les 10 estratègies de manipulació dels mitjans de comunicació (1), per Noam Chomsky

     Us traduesc el text de Noam Chomsky.

     1. L’estratègia de la distracció. L’element primordial del control social és l’estratègia de la distracció que consisteix a desviar l’atenció del públic dels problemes importants i dels canvis decidits per les elits polítiques i econòmiques, mitjançant la tècmica del diluvi o inundació de contínues distraccions i d’informacions insignificants.
     L’estratègia de la distracció és igualment indispensable per tal d’impedir al públic interessar-se pels coneixements essencials, en l’àrea de la ciència, l’economia, la psicologia, la neurobiologia i la cibernètica. “Mantenir l’atenció del públic distreta, lluny dels veritables problemes, captivada per temes sense importància real. Mantenir el públic ocupat, ocupat, ocupat, sense temps per a pensar”.

     2. Crear problemes i després oferir solucions. Aquest mètode també s’anomena “problema-reacció-solució”. Es crea un problema, una “situació” prevista per tal de causar certa reacció en el públic, a fi que aquest siga demandant de les mesures que es desitge que accepte. Per exemple: deixar que es desenvolupe o s’intensifique la violència urbana, o organitzar atemptats sagnants, a fi que el públic siga el demandant de lleis de seguretat i polítiques en perjuí de la llibertat. O també: crear una crisi econòmica per tal de fer acceptar com un mal necessari el retrocés dels drets socials i el desmantellament dels serveis públics.

     3. L’estratègia de la gradualitat. Per tal de fer que s’accepte una mesura inacceptable, n’hi ha prou a aplicar-la gradualment, a comptagotes, per anys consecutius. És d’aqueixa manera com condicions socioeconòmiques radicalment noves (neoliberalisme) forem imposades durant les dècades de 1980 o 1990: estat mínim, privatitzacions, precarietat, flexibilitat, desocupació en massa, sous que ja no asseguren ingressos decents, tants canvis que hagueren provocat una revolució si hagueren estat aplicats d’una sola vegada. (seguirà)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.