Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de febrer de 2008
0 comentaris

LECTURES I LLIBRES

Divendres podíem llegir a la premsa que l’índex de lectura cau per davall de la mitjana entre els valencians i que el percentatge de lectors creix a Espanta fins situar-se en un 56,9%. Ens ha d’estranyar? En absolut. Amb un govern com el que tenim a la Generalitat Valenciana no ens ha d’estranyar que les valencianes i els valencians lligen cada dia menys. La veritat, si tenim en compte la realitat social de l’estat i del nostre PV en concret, no està gens malament, encara podria ser pitjor. En termes absoluts, quasi 22 milions de persones són lectors freqüents o ocasionals. Cada “espanyol” va llegir una mitjana de 8,6 llibres l’any passat i va fer servir 5,8 hores setmanals per a la lectura. Però ja sabeu que les estadístiques són les estadístiques.
I si ens centrem al PV, estem al lloc 10é en índex de lectura. El 55,8% dels valencians es declara lector ocasional o habitual, un percentatge més baix respecte al de 2006 en uns dos punts i també per davall de la mitjana de l’estat en més d’un punt. Antonio M. Ávila, president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, ha dit sobre el que passa al PV: “No ha posat ni un duro i inclús ha renunciat a l’aportació que li corresponia per part del Ministeri d’Educació, per no fer la solicitud a temps” (referint-se al Consell). Total que hem perdut quatre milions d’euros (2 del Ministeri i dos del Consell) perquè la Generalitat no tenia pressupost i per tant no han anat a les biblioteques valencianes.

I com sabeu aquests dies apriofite per llegir coses que no havia pogut fins ara. Acabe de llegir el llibre de Rosa Solbes, Matilde Salvador, converses amb una compositora apassionada, Tàndem edicions. Unes converses per conéixer aquesta gran dona que va faltar fa uns mesos. Fa un repàs al que ha estat la seua vida des de Castelló fins a València (i per aquells indrets que va visitar per motius de la seua passió –la música- o per turisme). A més, com tots els llibres d’aquesta col.lecció "Tàndem de la memòria" va acompanyat de moltes fotografies i obres d’art (alguna seua). I el que m’ha cridat l’atenció és que, com a bona castellonenca, fa servir en tot el llibre la forma en –e per a la primera i tercera persona del singular de les formes verbals: “Sí. La Federació Catalana d’Entitats Corals em volie una per a cor a capella…” (pàg. 96)
Bona vesprada


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.