En un altre moment, se li consultà com podria un sistema econòmic diferent respondre a les demandes dels marginats. “Les primeres idees econòmiques modernes naixen dels franciscans, els primers bancs del segle XV -Els Monts de Pietat-; aquest ja és un missatge importsant: una nova economia no es fa sense bancs, sinó amb bancs diferents, amb bancs que incloguen els pobres, amb bancs amb què es combata la usura”, assenyalà Bruni.
A més, mencionà que el Papa Francesc expressà que “avui dia ja no podem considedrar l’ètica ambiental com un vincle que cal constatar, un cost que cal assumir, l’ètica ambiental ha de convertir-se directament en una economia”.
Quant al rol que el guany té en aquest tipus d’economia, Bruni va explicar que el problema es dóna quan es maximitza el guany “com a dogma”. “Per tant, els guanys no han de ser demonitzats, sinó relativitzats com a valor únic, com a maximització de tot”, afirmà. D’aquesta manera, va dir que els 181 gerents de les grans multinacionals que manifestaren públicament que els guanys de han de ser l’únic objectiu de l’empresa, “han dit el que ja se sabia, aquesta qüestió no ha nascut avui”.
“L’intessant és que hagen volgut escriure-ho en un document, que feren públic, perquè estan entenent que el món està canviant i ells també han de canviar. Saben que cada vegada més ciutadans, consumidors, et castigaran si no fas altra cosa que obtindre beneficis. Les empreses perceben aquest canvi en les preferències dels consumidors i es comporten en conseqüència, no és que aquests gestors siguen altruistes, són persones que coneixen els mercats i s’estan adonant que el vent ha canviat”, va assegurar.
Previ a l’event “se celebraran tallers, laboratoris, jornades d’estudi i conferències a Itàlia, i en tot el món”, els quals seran “promogotuts per universitats, empreses, xarxes empresarials, organitzacions, moviments i associacions, per a fer emergir el pensament i l’acció económica dels joves en preparació per a l’any 2020”.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!