Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

16 de març de 2017
0 comentaris

Lambda atorga el seu premi Arc Iris al monument de l’A.C. Falla Lepanto-Guillem de Castro (Nota de premsa)

Com a novetat, aquest any Lambda també ha tingut en compte la categoria infantil per separat, on el premi Arc Iris ha recaigut en la falla Pere Cabanes-Joan XXIII.

[VALÈNCIA, 16 DE MARÇ DE 2017] Lambda-Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals porta quinze anys lliurant el seu premi Arc Iris a aquelles falles que, dins l’enginy i la crítica, millor reflectisquen la diversitat sexual, de gènere i familiar. En aquesta edició, el jurat de Lambda ha decidit lliurar el premi a una falla sencera, per la seua aproximació a la identitat de gènere. El monument afortunat ha estat el de l’Associació Cultural Falla Lepanto-Guillem de Castro, del Sector Botànic-La Petxina, núm. 211. D’altra banda, a la categoria infantil, que s’ha obert com a novetat aquest any, el monument guanyador ha estat la Falla Pere Cabanes-Joan XXIII, que l’any passat ja va rebré el guardó però en la categoria gran.

Des de Lambda indiquen: “Altres anys hem premiat a falles que incorporaven escenes o ninots puntuals. Ha estat un plaer descobrir enguany una falla sencera destinada a mostrar la llibertat de sentir i estimar”. El monument, titulat “D’amors”, mostra un grup de persones nues per davant i per darrere per a parlar de llibertat i la capacitat de l’ésser humà de triar en cada moment quina persona és i en quina persona vol convertir-se. A més, en l’obra, l’artista faller ha destacat un espai central buit per a convidar als i les visitants a fer la mateixa elecció i mostrar-se tal com són o com voldrien ser.

D’altra banda, pel que fa a l’escena guanyadora del premi infantil (Pere Cabanes-Joan XXIII), des de Lambda expliquen que “l’escena mostra la destructiva tempesta interior que viu una xiqueta víctima de la transfòbia a l’escola. Aquest any hem conegut molts casos com aquest on companys i companyes no entenen la diferència ni la diversitat i és responsabilitat nostra, com a adults, fer arribar als centres educatius un missatge d’amor i respecte”.

El jurat representant de Lambda ha volgut destacar que cada any és més difícil prendre una decisió en aquests premis per la incorporació positiva dels drets de les persones LGTB en els monuments fallers i per l’augment de les falles que hi participen. Les Falles 2017 han estat per al col·lectiu un moment de màxima activitat no sols per l’entrega del premi Arc Iris, sinó per les campanyes de repartiment de material preventiu durant les mascletaes sota el lema “Condó indultat. Patrimoni Sexual de la humanitat” i la ja coneguda campanya de “Borinot el que no bote.”

“Agraïm els esforços del món faller per implicar-se cada vegada més en el respecte i la igualtat de lesbianes, gais, bisexuals i persones trans, i animem a totes i tots a gaudir de les falles amb total llibertat, intentant eliminar de la festa gestos com el càntic “maricón el que no bote”, que malauradament hui dia hem de continuar escoltant”, ha expressat Fani Boronat, Coordinadora General de Lambda.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.