Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

17 de gener de 2013
0 comentaris

L?Abat de Montserrat recorda que ?l’església reconeix Catalunya com a nació? (CATALUNYARELIGIO.CAT)

La millor manera de celebrar que aquest bloc ha arribat als set anys és deixar-vos la informació de l’entrevista feta al P. Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, a El món a RAC1. En aquesta entrevista recorda que la doctrina social de l’Església reconeix Catalunya com a nació. 

El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, recorda que “la doctrina social de l’Església reconeix Catalunya com a nació.  I, per tant, reconeix a Catalunya el dret de reivindicar tot el que comporta el fet de ser una nació, i també el nivell de decidir quin ha de ser el futur de Catalunya i de quina manera s’ha de relacionar amb els altres pobles d’Espanya i d’Europa”. 

L’abat s’ha pronunciat sobre el moment polític actual aquest dimarts al matí en una entrevista a El món a RAC1. La entrevista integra es pot escoltar aquí

A més de defensar el dret a decidir, Josep Maria Soler ha explicat que en cas que Catalunya voti a favor de la independència, “el més normal seria que el Vaticà estableixi relacions diplomàtiques amb el nou estat, com ho ha fet amb tots els nous estats que s’han creat”.  Josep Maria Soler també ha dit que “Catalunya necessita un nou model de finançament” per no quedar ofegada i s’ha pronunciat a favor d’un procés dialogat: “No hi pot haver una ruptura del diàleg [amb l’estat espanyol] perquè moltes famílies de Catalunya tenen familiars a altres llocs. El que hem de fer és pedagogia de dir com podem viure les relacions, la solidaritat i la vinculació en un altre context, si arriba el moment”.

Alhora, l’abat ha recordat que “Montserrat ha estat defensant sempre els drets de Catalunya com a poble, també en temps de Franco. […]  Montserrat continuaria fent això per estar al servei dels ciutadans que viuen a Catalunya”  i  “l’abat de Montserrat estarà a favor del que la societat decideixi quan es faci la consulta”

Un altre tema d’actualitat sobre el que li han demanat la seva opinió durant l’entrevista és la reforma promoguda pel ministre Wert: “Hi ha un problema greu quan un estat es preocupa més de la llengua en la qual s’ensenya als nens que no pas del que s’ensenya”. Per això, ha dit que “tocar el model educatiu que durant tants anys ha funcionat a Catalunya, i que no ha donat cap problema, seria molt greu. Espero que hi hagi prou seny perquè no hi arribem”. També s’ha referit a que “hi ha textos de Joan Pau II que diu que la llengua és el que denota la sobirania d’un poble quan no té sobirania política. La llengua és un element de sobirania. Tocar la llengua és tocar un punt molt sensible i delicat.”

També s’ha pronunciat sobre la crisi, “una crisi d’una falta d’ètica, que ha potenciat el desig de l’afany de posseir”, un context en el que “la fe cristina ajuda a reconstruir aquests valors que han fallat i que han portat a la crisi”. Ha remarcat que “l’església dóna una resposta molt important. Si parés, els governs tindrien problemes per fer front a les mancances socials existents”.

D’altra banda, parlant de les visites a Montserrat, que es mantenen per damunt dels 2 milions a l’any, ha explicat que ha crescut el nombre de visitants russos. Precisament, aquesta setmana l’Escolania és a Moscou per tercera vegada.

Finalment, Josep Maria Soler s’ha solidaritzat com va fer per Nadal amb el bisbe Pere Casaldàliga: “Va ser professor meu. És un home que es va prendre seriosament l’Evangeli i es va prendre el compromís de l’església al peu de la lletra”. L’ha definit com “un model de coherència entre la fe cristiana i el compromís social de defensa de la justícia i dels drets de les persones.”


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.