Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

17 de juliol de 2017
0 comentaris

La xenofòbia no té raça ni color (I)

El terme xenofòbia té una arrel grega composta del concepte XENO (estranger) i la desinència FÒBIA (ràbia, odi). Estrictament el terme xenofòbia indica odi a l’estranger perquè no és del mateix país, encara que siga de la mateixa raça. Diferent del racisme que significa menyspreu d’aquell que és d’una ètnia diferent, encara que siga del mateix país.

Aquests aclariments semàntics són una introducció per tal d’analitzar els greus incidents que es vénen registrant a Sud-Àfrica. És molt trist veure que un país africà que va viure com cap altre la política de la discriminació racial i de l’apartheid fins dates molt recents, ara està vivint una xenofòbia creixent contra els treballador estrangers.

En els darrers mesos assistim a abundants notícies de conflictes contra treballadors estrangers a Sud-Àfrica. Tendes cremades, persones apallissades, tallers robats, magatzems saquejats, són escenaris d’una destrucció generalitzada contra tots els estrangers que treballen a Diverses ciutats de Sud-Àfrica. Cap ressenyar que aquests conflictes són antics, des de, almenys, 2008, tenim registres de violents enfrontaments amb morts d’emigrants.

Els emigrants perseguits són treballadors de Zimbabwe, Angola, Moçambic, Ruanda, Burundi, inclús Somàlia i Etiòpia. La misèria els fa emigrar, uns es llancen amb pasteres cap a Europa, d’altres viatgen cap a Sud-Àfrica. Són tots ells africans, negres de diverses tribus, però el que els enfronta no és l’ètnia sinó la classe social.

La xenofòbia que s’ha desenvolupat i creix de forma alarmant a Sud-Àfrica no té una arrel racista, doncs tots s’identifiquen com a negres africans, encara que de diversos grups tribals. Dins de Sud-Àfrica també existeixen ètnies tribals, però els enfrontaments no són ètnicoracials, sinó xenòfobs. Encara que així siga, cap destacar que alguns grups xenòfobs més violents s’autointitulen com a zulus autèntics, uns estirp superior i millor a la de les tribus dels emigrants. Encara pot semblar paradoxal i amenaçant, aquests grups estan reproduint el mateix discurs i pràctica del racisme blanc que els va subjugar durant segles, ara ells ho bolquen contra els emigrants pobres dels països veïns.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.