20 d'abril de 2012
La veritat és com és: no et deixes enganyar (conte)
Jaume és un gran matemàtic. Ara està provant la seua nova i potent calculadora. “A veure, una multiplicació senzilla: 3 multiplat per 4… 13,98! Què és això? El resultat, òbviament, és equivocat. “De nou, 3 multiplicat per 4 és igual a 11,82!. No és possible! Què li passa a aquesta calculadora? M’han enganyat!-diu enfadat. Just en aqueix moment entre una col.lega al seu despatx. “Què et passa? Per se’t veu tan molest?”. “Imagina’t, m’han enganyat uns venedors. M’han venut una calculadora que no serveix, totes les operacions que faig ixen amb algun marge d’error. 3X4 dóna 13,98 unes vegades, 11,82 altres. Tot menys 12”. “Ai, Jaume! Des que et conec sempre has estat una persona summament intolerant. Més bé digues que t’han venut la calculadora prototip de la modernitat. Has d’obrir-te, Jaume. Què importa un poc més o menys?” “Parles molt bé, amic, -replica Jaume- però si et fera cas jo no seria matemàtic”. Aquell que diu que totes les veritats són relatives, que cada u pot opinar el que vulga, acaba contradient la pròpia vida, les grans certeses que sostenen la vida dels homes. La veritat en el fonamental no pot canviar. 3×4 donarà sempre 12 i haurà de ser 12 per a tot el món. No seria absurd crear una discussió en torn a això? Viure en l’error duu a l’angoixa; ser un conformista i no cercar la veritat duu a l’esclavitud de la ignorància, de l’error i del dubte constant. La veritat dóna pau a l’ànima i comprensió entre els homes. Perquè 3×4 sempre serà 12, sabem que podem comprar tranquil.lament una dotzena d’ous en qualsevol part i ens en donaran 12, els suficients per a fer-nos quatre estupendes truites, de 3 ous cada una, ni un més ni un menys.
PD: Arreplegat d’un paper de Santa Maria de Nassiu
Comparteix això:
Relacionats
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
I les ofertes de 2 x 3 tampoc són sis, doncs t’en endús tres i en pagues dos.
Són expressions o formes de parlar igual d’acceptables.
I encara hi ha en matemàtiques nombres exactes, indeterminats i infinits. Per què a través de les matemàtiques també hi pot haver un altra forma i un altre llenguatge d’expressar el món en que vivim.
I fins i tot 2 i 2 sempre pordran ser quatre.
Però un mateix nombre com el 4, hi ha qui l’interpretarà com a negatiu que en deuen o li han fet quatre gols i hi haurà que l’interpretarà com a postiu que han guanyat o n’han fet quatre.
A banda de tot en matemàtiques és clar que hi ha també nombres exactes.